Provozuje:
Juris Real Estate

Škod z požáru v posledních letech nepřibývá.

Roste ale jejich objem.

Škod z požáru v posledních letech nepřibývá.

autor. JURIS REAL, ČTK

Roste ale jejich objem.

Počty škod následkem požáru se v posledních letech příliš nemění, ale roste jejich objem. Toto jištění vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Některé oblasti České republiky zasáhly v posledních dnech následkem extrémního sucha požáry, včetně toho v Národním parku České Švýcarsko na rozloze zhruba 1 200 hektarů.

"Generali České pojišťovně za první pololetí klienti nahlásili celkem 1 108 pojistných událostí, za jejichž vznikem byl požár. Tyto škody dosáhly objemu téměř 570 milionů korun. Za první pololetí 2021 to bylo 1 135 škod za 310 mil. korun," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek. Nejvíce jich letos vzniklo z občanského pojištění, konkrétně 736 za 123 milionů korun. Typicky jde o škody zejména na majetku. Nejvíce požáry v letošní pololetí zuřily ve středních Čechách (180 případů), v Moravskoslezském kraji (128 případů) a na jižní Moravě (128 případů).

Požár se podle expertních odhadů v čase co do počtu případů příliš nemění. Mění se ale objemy peněz, které se za požáry klientům vyplácí. Příkladem může být letošní rok, kdy jsou počty pojistných událostí sice meziročně o něco nižší, ale vyplacená částka je téměř dvojnásobná.

"V tomto ohledu hrají roli zejména požáry ve velkých průmyslových nebo výrobních podnicích. Počty hořících aut naopak zůstávají zhruba na stejné úrovni, stejně jako v případě požárů na majetcích lidí," upozornil Marek

Kooperativa za první pololetí jsme v posledních třech letech každoročně řešila téměř 700 požárů. Konkrétně to v roce 2020 bylo 662 požárů za 343 milionů Kč, v roce 2021 to bylo 681 požárů za 330 milionů Kč a letos to je 667 požárů za 213 milionů Kč.

"Nejhorším měsícem byl ve všech letech březen, to jsme evidovali nejvíc požárů," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa. V České podnikatelské pojišťovně jejich pololetní počet stoupl z předloňských 250 a loňských 243 na letošních 322.

V souvislosti se situací v Českém Švýcarsku pojišťovny připomínají, že v rámci pojištění lesních porostů lze vedle rizika vichřice možné pojistit riziko požáru. "Toto pojištění má mezi majiteli lesů tradici. Aktuálně v ČR pojišťujeme dřevní hmotu za 6,5 miliardy korun," doplnil Marek.

To představuje plochu asi 50.000 hektarů. Vedle pojištění požárem zničené dřevní hmoty je možné připojistit náklady na vytěžení nebo následné zalesnění lesního pozemku. Dále lze uhradit tzv. zachraňovací náklady.

To je situace, kdy by pojištěný vykácel pás lesa, aby zabránil dalšímu šíření ohně, případně prováděl jiné práce, kterými by zabránil dalšímu šíření ohně.

Pojištění pro případ požáru je povinnou součástí každého pojištění majetku, a to jak retailového, tak i firemního, dodala mluvčí Uniqa Eva Svobodová.

Základem je podle ní správné stanovení pojistných částek, aby v případě zejména totálních škod pojištění skutečně posloužilo k plné obnově zázemí a zařizovacích předmětů v dosavadní úrovni. "U větších požárů vždy vyžadujeme protokol Policie ČR a Hasičského záchranného sboru, protože musíme znát původ a příčinu požáru," uzavřela.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Všechny články a aktuality »»