Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň ovoce vzrostla na 177.821 tun.

Byla nejvyšší od roku 2010.

Sklizeň ovoce vzrostla na 177.821 tun.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Byla nejvyšší od roku 2010.

Loňská sklizeň ovoce v sadech českých ovocnářů vzrostla meziročně o 49 procent na nadprůměrných 177.821 tun. Byla druhá nejvyšší od roku 2010. Úroda loni vzrostla u všech ovocných druhů s výjimkou angreštu.

U švestek, meruněk, broskví a malin se sklizně víc než zdvojnásobily. Na kvalitě ovoce se však negativně podepsalo loňské mimořádné sucho.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ČTK k výsledkům sklizně sdělil, že s rokem 2017 není loňská sklizeň plně srovnatelná, protože předloňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy. Předloňských 119.000 tun ovoce bylo jednou ze dvou nejnižších sklizní po roce 1990. V komparaci s pětiletým průměrem sklizní z let 2013 až 2017 byla loňská sklizeň vyšší o 17 procent. Vyšší sklizeň však podle Ludvíka řadě ovocnářů moc radosti nepřinesla. "Úroda byla významně postižena suchem na kvalitě. Velká většina plodů nedorostla do velikosti, které požadují odběratelé pro konzumní ovoce. Nejvíce se to týkalo jablek, hrušní, třešní a rybízu," řekl dále Ludvík. U stěžejního ovoce jablek tak až dvě třetiny úrody podle Ovocnářské unie šly na průmyslové zpracování, zatímco obvykle to je asi třetina. Část jablek se ani nesklízela. Navíc ceny jablek na průmyslové zpracování proti minulým letům klesly skoro o dvě třetiny k nerentabilní úrovni jedné koruny za kilogram. U některých ovocnářů mohla tato situace znamenat propad tržeb o 30 až 50 procent.

Dobrou sklizeň mělo Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, které patří k největším pěstitelům jablek v zemi. Loni podnik sklidil asi 7.500 tun jablek po předloňských 4.000 tun. "Loňskou sklizeň hodnotíme jako mírně nadprůměrnou na plánované úrovni. Jablka jsou (díky teplému počasí) vyzrálejší a proti jiným letům mají o 20 procent více cukru," konstatoval ČTK vedoucí dolanských ovocnářů Jiří Fišer. V suchém roce bylo podle Dolanských důležité, že 85 procent z 200 hektarů jabloňových sadů je pod umělou závlahou. Sklizeň jablek loni vzrostla o 42 procent na 144.888 tun. V porovnání s pětiletým průměrem to představovalo navýšení o 14 procent. Druhým nejpěstovanějším druhem v produkčních výsadbách jsou švestky, u nichž sklizeň meziročně vzrostla o 167 procent na rekordních 11.518 tun. Proti pětiletému průměru to znamenalo nárůst o 82 procent. U třešní sklizeň proti pětiletému průměru vzrostla o 26 procent na 2.659 tun, úroda meruněk stoupla o šest procent na 1.926 tun, višní o 31 procent na 6.774 tun a hrušní o 12 procent na 7.120 tun. Sklizeň broskví sice meziročně vzrostla o 124 procent na 959 tun, ale v pětiletém průměru stagnovala. Většina výsadeb broskví je totiž přestárlá a pěstování broskví je v ČR na ústupu. Ještě před deseti lety byly sklizně broskví na úrovni 3.000 tun. Vůbec největší nárůst proti pětiletému průměru vykázaly maliny a ostružiny s růstem 238 procent. Sklizní 126 tun však toto ovoce nadále patří k marginálním druhům. "V nárůstu se projevily nové výsadby maliníku ve středních Čechách," vysvětlil Ludvík.

V ČR se nachází 13.985 hektarů produkčních ovocných sadů a jejich plocha se v posledních letech snižuje. Ještě v roce 2013 bylo v ČR téměř 18.000 hektarů sadů. Největší část výsadeb zabírají jabloně, a to 6 874 hektarů. Slivoně jsou na 1 948 hektarech. Roční výkon ovocnářství z produkčních sadů se v průměrném roce odhaduje na více než jednu miliardu korun. Včetně sezonních pracovníků dává ovocnářství práci zhruba 5 000 lidí. Výše úrody v ČR nemá na ceny ovoce vliv, protože ceny v České republice se řídí evropským trhem. Záleží tedy na tom, jaká je úroda v hlavních pěstitelských zemích EU. Na konci prosince kilogram jablek v obchodech v průměru stál 26,43 koruny, což bylo meziročně o 8,6 koruny, tedy 25 procent, méně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»