Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň ovoce loni kvůli mrazům klesla o čtvrtinu na 130 tis. tun.

Sklizeň ovoce v ČR loni v meziroční komparaci klesla o 27 procent na 129.911 tun. Důvodem byly jarní mrazy.

Sklizeň ovoce loni kvůli mrazům klesla o čtvrtinu na 130 tis. tun.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Sklizeň ovoce v ČR loni v meziroční komparaci klesla o 27 procent na 129.911 tun. Důvodem byly jarní mrazy.

S výjimkou meruněk a malin a ostružin zaznamenaly meziroční pokles úrody všechny ovocné druhy.

V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let loňský pokles činil 18 procent.

Výsledky sklizně, které spočítal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, ČTK získala před zahájením Ovocnářských dnů v Hradci Králové.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka definitivní výsledky sklizně potvrdily loňské odhady, které až čtvrtinový pokles úrody předpovídaly.

Ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovocnáři za loňský rok odhadli asi na 200 milionů korun. Od státu na kompenzace škod z mrazů dostali loni přiděleno 50 milionů korun.

Sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, loni meziročně poklesla o 29 procent na 102.847 tun a byla třetí nejnižší za posledních deset let.

Na slabé úrodě jablek se vyjma mrazů podepsalo i loňské sucho a lokální krupobití. Proti pětiletému průměru sklizeň jablek klesla o 22 procent.

Sklizeň jablek a hrušek - vývoj od roku 2007 do roku 2019.Propad sklizně jablek, který byl v celé Evropské unii, se odrazil i v jejich ceně, která meziročně vzrostla o pětinu na nynějších asi 32 korun za kilogram.

Ceny v ČR určuje situace na trhu v Evropě, protože dovoz jablek tvoří přes polovinu české spotřeby. Ceny významně závisí na úrodě v Polsku, které zajišťuje přes polovinu dovozu jablek do ČR.

Polsko loni utrpělo propad sklizně jablek o 44 procent na 2,7 milionu tun. V celé EU produkce jablek klesla o pětinu na 10,6 milionu tun.

Z dlouhodobého pohledu si v tuzemsku dobře stojí pěstitelé švestek. Loni jejich úroda meziročně sice klesla o pětinu, ale v porovnání s pětiletým průměrem vzrostla o 24 procent.

"U švestek se projevují nové výsadby," řekl Ludvík.

Mrazy loni poškodily ovocné sady ve dvou vlnách. První vlna přišla mezi 12. až 19. dubnem.

"Teploty se pohybovaly od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia a působení mrazu bylo na mnoha místech i pět až osm hodin," uvedl Ludvík. Druhá vlna mrazů zasáhla sady od 5. do 9. května.

Nejvíce mrazy postihly ovocnáře v severních, západních a východních Čechách. Na jižní Moravě se úroda jablek meziročně propadla o 52 procent na 15.500 tun.

Např. Sady Nebílovy u Plzně měly čtvrtinovou úrodu jablek proti roku 2018. Zavinily to mrazy na přelomu dubna a května, sucho i fakt, že stromy byly po předloňské abnormální úrodě vysílené, uvedla vedoucí sadů Jana Zikmundová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»