Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň obilovin je letos zrychlená, žně jsou už skoro v polovině.

Sklizeň obilovin a řepky je letos v předstihu o několik týdnů, řekl viceprezident Agrární komory ČR Josef Kubiš.

Sklizeň obilovin je letos zrychlená, žně jsou už skoro v polovině.

autor. JURIS REAL

Sklizeň obilovin a řepky je letos v předstihu o několik týdnů, řekl viceprezident Agrární komory ČR Josef Kubiš.

Podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) je sklizeno 45,4 procenta ploch základních obilovin a skoro 83 procent ploch řepky, loni nebyla touto dobou sklizena ani pětina.

Výnosy řepky jsou mírně nadprůměrné, proti loňsku je na tom lépe také pšenice.

"My jsme museli počkat se sklizní ječmene na 22. června, abychom nesklízeli ještě na jaře," řekl Kubiš, který takto brzké žně nepamatuje. Pokud pěkné počasí vydrží, mohlo by být podle něj na počátku srpna již po žních. "Vždycky byly časové rozdíly, začínala jižní Morava, a letos ne, začínali jsme zhruba stejně," dodal Kubiš, který je zároveň ředitelem firmy Agro Jesenice. Přesto podle fondu vykazuje sklizeň značné regionální rozdíly. "Nejpomaleji probíhají žně v Karlovarském kraji, kde je zatím sklizeno pouze 3,5 procenta ploch obilovin a 19,3 procenta ploch řepky. Sklizeň má zpoždění proti průměru ČR také v Moravskoslezském kraji, v kraji Vysočina a v Libereckém kraji," uvedl fond. Naopak tradičně jsou nejrychlejší žně na jižní Moravě, kde je pod střechou obilí ze čtyř pětin plochy a na polích zbývají tři procenta řepky. "Region vstoupil do závěru žňových prací a podle dosavadních výsledků sklizně je zde patrné, tak jako loni, výrazné snížení výnosů (4,76 tuny z hektaru) proti jiným krajům (Olomoucký 6,02 t/ha, Zlínský 6,02 t/ha) vinou sucha. Aktuální průměrný výnos obilovin v ČR 5,27 t/ha je zatím na dobré úrovni a je o 0,05 t/ha vyšší než v roce 2017, kdy dosáhl k tomuto datu hodnoty 5,22 t/ha," uzavřel fond.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»