Provozuje:
Juris Real Estate

Sklizeň meruněk je u konce, úroda průměrná, cena bude okolo 30 Kč.

Sklizeň meruněk na jižní Moravě je prakticky u konce a předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný ji hodnotí jako průměrnou. Upozornil však na to, že lokálně mohou být poměrně velké rozdíly a záleží na tom, jak kde ovlivnilo sady počasí.

Sklizeň meruněk je u konce, úroda průměrná, cena bude okolo 30 Kč.

autor. JURIS REAL

Sklizeň meruněk na jižní Moravě je prakticky u konce a předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný ji hodnotí jako průměrnou. Upozornil však na to, že lokálně mohou být poměrně velké rozdíly a záleží na tom, jak kde ovlivnilo sady počasí.

Od června se totiž vyznačovalo výrazně lokálními srážkami. Podle odhadů Ovocnářské unie ČR se letos sklidí téměř 2 500 tun, což je o třetinu více proti pětiletému průměru.

Kvalita meruněk je letos poměrně dobrá a jejich výkupní cena se pohybuje od 20 korun výš, většinou okolo 30 korun za kilo. Záleží na kvalitě a odrůdě.

V předchozích dvou letech značnou část úrody meruněk zničily jarní mrazy, čímž výrazně ovlivnily pětiletý průměr. Výjimkou byl například jeden z největších pěstitelů Patria Kobylí, který měl loni díky poloze sadů jen mírně podprůměrnou úrodu.

"Letos jsme na tom ještě malinko hůř. Sice mráz ovoce nepoškodil, ale problém byl s odkvětem a opylením," uvedl vedoucí sadů Michal Schovánek.

Kvůli rychlému přechodu ze zimy do jara a vysokým dubnovým teplotám stromy velmi rychle odkvetly a včely nestačily všechno opylovat. "Také pociťujeme sucho, plody jsou menší," řekl Schovánek. Další škody přišly v době sklizně. Kvůli dešťům plody změkly a objevily se skvrny. "I přesto se však podařilo většinu produkce prodat jako konzumní," uvedl Schovánek. Část však byla ve stavu, kdy se prodávaly meruňky např. na pálení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»