Provozuje:
Juris Real Estate

Sicilské městečko vyhlásilo, že prodává opuštěné domy za vyvolávací cenu 1 euro.

O domy na jihu Itálie projevily zájem stovky tisíc lidí z celého světa, včetně Panamy nebo Spojených arabských emirátů. Magistrát Sambuky teď prodal první šestnáctku objektů, ten nejlevnější vyšel v přepočtu na 26 tisíc korun.

Sicilské městečko vyhlásilo, že prodává opuštěné domy za vyvolávací cenu 1 euro.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Aktuálně.cz)

O domy na jihu Itálie projevily zájem stovky tisíc lidí z celého světa, včetně Panamy nebo Spojených arabských emirátů. Magistrát Sambuky teď prodal první šestnáctku objektů, ten nejlevnější vyšel v přepočtu na 26 tisíc korun.

Město leží na kopci asi hodinku cesty autem od Palerma a 20 kilometrů od moře. Navzdory malebné krajině a poklidné atmosféře se však Sambuca začala vylidňovat, a zastupitelé se proto rozhodli dát k prodeji desítky domů a bytů za symbolické euro, tedy zhruba 26 korun. "Pokud účastníci aukce nevydraží nemovitost za víc, prodáme ji za cenu croissantu," nechal se v lednu slyšet místostarosta Giuseppe Cacioppo. Zpráva o prodeji se však rychle rozšířila do celého světa a magistrátu se začali ozývat lidé od Velké Británie až po Austrálii. "Pár týdnů po oznámení jsme dostali skoro sto tisíc e-mailů od potenciálních kupců s tím, že sedají na první letecký spoj na Sicílii," citoval jej britský deník The Guardian. Přímo do Sambuky dorazili zájemci z Velké Británie, Spojených arabských emirátů, Ruska nebo Panamy.

Tento týden starosta městečka oznámil, že prodali první šestnáctku nemovitostí. Nejlevnější stála tisíc eur (v přepočtu zhruba 26 tisíc korun), nejdražší pak vyšla na 25 tisíc eur (zhruba 650 tisíc korun). Novými obyvateli Sicílie se tak staly britské, ruské, chilské nebo izraelské rodiny. Další padesátka nemovitostí byla prodána privátním kupcům ze zahraničí. "Nečekali jsme, že budeme tak úspěšní. Je to mimořádné. Prodejem soukromých a městských nemovitostí jsme získali investici v celkové výši milion eur. Pro malé městečko, jako je to naše, je to skutečný poklad," poznamenal starosta.

Sambuca se se svým nápadem dostala i do televize. Stanice Discovery Channel se rozhodla jeden z domů koupit herci Lorrainu Braccovi, jenž bude natáčet reportáže o sambucké strategii na záchranu města před vylidněním. Noví vlastníci se však museli zavázat k tomu, že do rozpadajících se domů a bytů během tří let investují min. 15 tisíc eur (v přepočtu zhruba 390 tisíc korun). Nemovitosti přitom mají rozlohu od 40 do 150 m2, spodní hranice částky se tak týká především malometrážních bytů. Radnice si od nových obyvatel současně vybere kauci pět tisíc eur, kterou majitelům vrátí po dokončení rekonstrukce.

Sicilské městečko kdysi mělo devět tisíc obyvatel, v posledních letech však jejich počet klesl na polovinu. Na vině byla industrializace zemědělství a odchod místních farmářů.

Podobná situace přitom hrozí i dalším městům po celé Itálii. Stejně jako Sambuca se tak rozhodla prodávat opuštěné domy a byty za cenu espresa, aby se nakonec nestala městy duchů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»