Provozuje:
Juris Real Estate

Senioři si stále častěji kupují nové byty.

Nové byty si v poslední době pořizují zejména mladí lidé. Mohou za to výhodné sazby hypoték a optimistické vyhlídky do budoucna.

Senioři si stále častěji kupují nové byty.

autor. JURIS REAL

Nové byty si v poslední době pořizují zejména mladí lidé. Mohou za to výhodné sazby hypoték a optimistické vyhlídky do budoucna.

Jak ale vyplývá z kontinuálního průzkumu největšího rezidenčního developera společnosti Central Group, změnu bydlení řeší stále více i starší generace.

Klienti ve věku nad 50 let často vlastní velký byt v lukrativní části Prahy a jeho prodejem mohou získat byt menší a současně dostatečnou finanční rezervu.

Podle dat Central Group představovali lidé nad 50 let asi 25 procent loňských prodejů. V meziroční komparaci se jedná o více než 15procentní růst. Za celý loňský rok prodal Central Group 1243 nových bytů, tedy pětinu pražského trhu.

Průměrný věk zájemců o novostavby v posledních letech ale spíše klesá. Zatímco před deseti lety byl stabilně nad 45 lety, předloni poprvé klesl pod hranici 40 let.

S rostoucí cenou nemovitostí v Praze se však ukazuje i nový trend, a to u lidí v důchodovém či spíše předdůchodovém věku. Ti velmi často vlastní starší velkoprostorové byty v prémiových lokalitách a hledají byty menší, s nižšími náklady.

Jak ukazují čísla Central Group, kromě menší dispozice preferují tito zájemci novostavby, které jsou z dlouhodobého hlediska úspornější a nevyžadují zvýšené platby za energie či do fondu oprav.

Dnešní padesátníci započali produktivní věk těsně po revoluci a jejich pracovní kariéra nebyla nikdy deformována dobou komunismu.

Jde vesměs o lidi, kteří mají v plánu žít aktivně a v důchodu hodně cestovat a nechtějí ztrácet čas péčí o starší domácnost. Často také přenechají větší rodinný byt mladší generaci k založení rodiny a koupí si na stáří byt nový.

Pokud se na data u zákazníků nad 50 let podíváme z hlediska pohlaví, je poměr prakticky vyrovnaný. Zajímavým ukazatelem je zde však způsob financování.

Zatímco celkově je u Central Group každý druhý byt financován hypotečním úvěrem, u zákazníků nad 50 let využilo hypotéku jen necelých 30 procent zájemců.

To je dáno zejména věkovým omezením u hypoték, ale také faktem, že tato cílová skupina často disponuje vlastními prostředky. Central Group analyzoval také data o vícenásobném nákupu novostaveb a předpoklady se potvrdily.

„U starší věkové kategorie výrazně vrostl podíl těch, kteří si koupili dva a více bytů. Opakovaně totiž u nás nakoupil každý třetí zákazník nad 50 let a nejčastěji to byly dva byty,“ sdělila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. To opět nahrává předpokladu prodeje velkého staršího bytu a koupě bytu pro sebe a pro mladé.

Pro většinu lidí je změna bytu dobrou volbou. Když se Central Group zajímal o důvody zákazníků, často zaznívaly podobné odpovědi. Stěhování jim dává energii a chuť do nového života.

Pokud jsou již děti samostatné a mají vlastní bydlení, je pro ně důležité otevřít novou kapitolu. Zásadní je pro ně hlavně stav nemovitosti.

I proto se často orientují na novostavby v lokalitách, které disponují dobrou občanskou vybaveností s možností aktivního odpočinku v blízkosti přírody.

Zajímavý je pohled na statistiky tzv. indexem stáří, který zpracovává IPR Praha a který je počítán jako počet seniorů ve věku 65 a více let na sto dětí ve věku de 14 let. Z něho vyplývá, že mezi jednotlivými lokalitami v Praze existují velké rozdíly.

Nejstarší obyvatelé žijí na území MČ Praha 4 a MČ Praha 10. V těchto lokalitách je index stáří na hodnotě 174 resp. 171. S lehkým odstupem je na třetím místě centrum města, tedy MČ Praha 1, kde je hodnota indexu 152.

Průměrný index stáří v Praze je přitom 122. Zajímavostí je, že lokality s nejstaršími obyvateli patří k velice žádaným místům na realitní mapě.

„Není výjimkou, že se velké čtyřpokojové byty ve starší zástavbě Prahy 4 prodávají i za osm milionů korun. Za tuto částku lze přitom pohodlně sehnat dva menší byty v některé z našich novostaveb a ještě zůstane slušná rezerva,“ doplnila Tomášková.

Pohledem na opačnou stranu žebříčku zjistíme, že se zde nacházejí lokality s čilým developerským ruchem. Vůbec nejnižší index má Praha 22, tedy lokalita Uhříněvsi a Pitkovic.

V obou lokalitách nabízí Central Group svoje úspěšné projekty Nad Volyňkou (Uhříněves) resp. Pitkovické zahrady. Mládí převládá významně také na Zličíně.

Tato lokalita patří dlouhodobě k nejžádanějším, o čemž svědčí fakt, že v rámci projektu Central Group Metropole se byty prodávají vždy velice rychle. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších developerských projektů, které kdy byly v naší metropoli realizovány.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»