Provozuje:
Juris Real Estate

Senát požaduje, aby stát ručil za většinu uhrazení nájemného firmami.

Senát chce, aby stát ručil za uhrazení 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by firmy dlužily kvůli uzavření v důsledku koronaviru.

Senát požaduje, aby stát ručil za většinu uhrazení nájemného firmami.

autor. JURIS REAL, ČTK

Senát chce, aby stát ručil za uhrazení 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by firmy dlužily kvůli uzavření v důsledku koronaviru.

Doplnil tak zákon, podle něhož firmy, které musely kvůli koronaviru uzavřít provoz, budou moci nájemné za březen až červen splatit až koncem roku.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s úpravou nesouhlasil.

Senátní úpravu nyní bude muset znovu posoudit Sněmovna, v níž má vládní tábor na rozdíl od Senátu většinu.

Analogickou státní záruku za zaplacení čtyř pětin nájemného požadují senátoři rovněž u dlužného nájemného v bytech. O této úpravě rozhodli ve čtvrtek.

Zákon má umožnit, aby firmy v pronajatých prostorech, které podle vládních opatření proti epidemii koronaviru musely zavřít své provozy, mohly požádat o odklad splatnosti nájmu za období od 12. března do 30. června.

V této době má platit zákaz jednostranného ukončení nájmu kvůli neplacení nájemného. Ochranná lhůta se nevztahuje na neplacení energií a dalších služeb.

Havlíček připustil, že zákon není obvyklý. Volání po vyšších kompenzacích státu pro živnostníky by podle Havlíčka mohlo zvýšit letošní plánovaný schodek státního rozpočtu z 200 miliard korun na dvojnásobek.

Nájemce má být podle zákona povinen uhradit všechny pohledávky, které budou do června splatné. V opačném případě bude moci dostat výpověď z nájmu do pěti dnů.

Sněmovna odmítla návrh Vojtěcha Munzara (ODS), aby za pohledávky ručil stát

Opatření se týká podle Havlíčka především maloobchodních provozů a služeb. Ministr již dříve uvedl, že při návrhu vycházel z německého modelu.

Firmy v Německu musejí prokázat, že se kvůli koronaviru dostaly do neschopnosti splácet nájemné a mohou požádat o jeho odložení na tři plus tři měsíce, konstatoval Havlíček.

Odložení nájemného je jedním z opatření, po kterém volá mnoho zástupců podnikatelů a firem. Někteří však navrhovali zrušení nájmu po dobu nouzového stavu.

Podniky také žádaly o odpuštění nájemného v prostorách patřících státu nebo jiným veřejným institucím. Např. rada hlavního města schválila odložení splátek nájemného po dobu karantény, nájemcům nebude účtovat úroky z prodlení za případné zpožděné platby, ani nebude z tohoto důvodu přistupovat k výpovědím smluv.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»