Provozuje:
Juris Real Estate

Se svým příjmem vychází snadno 54 procent českých domácností.

Je to nejvyšší podíl od počátku měření v roce 2002. Naopak nejnižší je podíl domácností, které se za posledních 12 měsíců ocitly ve velmi obtížné finanční situaci, a rovněž těch, které se považují za chudé.

Se svým příjmem vychází snadno 54 procent českých domácností.

autor. JURIS REAL

Je to nejvyšší podíl od počátku měření v roce 2002. Naopak nejnižší je podíl domácností, které se za posledních 12 měsíců ocitly ve velmi obtížné finanční situaci, a rovněž těch, které se považují za chudé.

Toto zjištění vyplývá z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Výzkum se uskutečnil od 13. do 26. října a zúčastnilo se ho 1 023 respondentů.

"Obecně lze shrnout, že v mínění o příjmech domácností, resp. chudobě, dochází ke kontinuálnímu zlepšování situace od roku 2012, přičemž rok 2018 představuje nejkladnější hodnocení za celou dobu," uvedlo CVVM.

Složitě se svým finančním příjmem aktuálně vychází 43 procent domácností, za chudou se považuje 22 procent domácností a ve velmi obtížné situaci se jich za posledních 12 měsíců ocitlo 21 procent. Zhruba dvě třetiny domácností se z hlediska chudoby či bohatství hodnotí jako domácnost "ani chudá, ani bohatá". "Zařazení mezi chudé či bohaté pochopitelně souvisí s příjmy domácnosti, jež jsou ovlivněny socioekonomickým statusem, který souvisí s dosaženým vzděláním, postavením v zaměstnání, případně s podnikatelskými aktivitami, ale třeba též i s věkem," uvedlo CVVM. Jako chudou vidí svou domácnost 32 procent lidí ve věku nad 60 let, což je vyšší podíl než v ostatních věkových skupinách. U příjmu domácnosti do 20 tisíc korun se většina lidé označuje za chudé. V rozpětí od 20 do 50 tisíc korun se pak skoro tři čtvrtiny lidí řadí mezi "ani chudé, ani bohaté". Při příjmu nad 50 tisíc korun jejich podíl klesá na dvě třetiny, pouze pět procent domácností se ale v takovém případě považuje za chudé.

Základní potřeby jako je jídlo či oblečení zvládá z příjmu pokrývat 92 procent domácností. Téměř čtyři pětiny lidí taktéž nemají potíže s úhradou zdravotní péče, léků a zdravotních pomůcek. Příjem také většinou stačí na financování zájmů a koníčků a polovina domácností zvládá nakupovat kvalitnější potraviny. V dalších případech ale už podíl kladných odpovědí 50 procent nepřesáhl. Lidé tak mají spíše problém spořit, podporovat rodinu dětí a rodiče, trávit dovolenou v zahraničí a především nakupovat luxusní zboží. Tři čtvrtiny lidí si ze svého příjmu nemohou luxusní zboží dovolit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»