Provozuje:
Juris Real Estate

Sazby hypotečních úvěrů po 18 měsících poklesu stouply na 2,08 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v červenci nepatrně vzrostla na 2,08 %. Růst nastal po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Sazby hypotečních úvěrů po 18 měsících poklesu stouply na 2,08 pct.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR v červenci nepatrně vzrostla na 2,08 %. Růst nastal po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Rekordně levné hypoteční úvěry a levné nemovitosti rozproudily v minulých měsících zájem o financování nemovitostí.

V letošním červenci klienti získali 9515 hypotečních úvěrů v objemu 17,441 miliardy Kč. Jde o třetí nejvyšší objem poskytnutých hypoték v historii, nejvyšší byl v červnu.

Hypoteční úvěry tak letos směřují k historicky nejvyššímu objemu i počtu.

Ten zatím drží rok 2013 s objemem úvěrů 155,8 miliardy Kč při 95.834 poskytnutých hypotékách. Letos za prvních sedm měsíců již bylo poskytnuto 60.477 hypoték za 108,12 miliardy.

Ve stejné části rekordního roku 2013 to bylo 54.313 hypoték v objemu 88,4 miliardy Kč. Druhá polovina roku navíc bývá silnější než první.

"Můžeme s jistotou říct, že rok 2015 bude pro hypotéky rekordní. Setkalo se nám hned několik trendů, které budou pokračovat i v druhé polovině roku. Zaprvé zůstanou nízké sazby. I přes očekávané mírné zvýšení zůstanou hypotéky rekordně levné a dostupné pro širokou veřejnost. Druhým katalyzátorem je ekonomické oživení. Je zřejmé, že domácnosti v krizi odložily nákupy, a to včetně nemovitostí a případných rekonstrukcí. Vysokým objemům pomohou i rostoucí ceny nemovitostí, hlavně u developerských projektů," uvedl ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

Silný zájem o hypotéky byl znát i v červenci, ačkoliv některé banky zvýšily sazby. "Průměrné úrokové sazby zatím jen mírně odskočily od posledního minima a nadále platí, že pro výrazný růst nevidíme vážný důvod," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Zda jde o drobné zakolísání, či začátek nového trendu, ukáže podle něj pravděpodobně až září, kdy by měla zvýšení úrokových sazeb oznámit Česká spořitelna.

Ta je poslední z velké trojky hypotečních bank, která sazby ještě nenavýšila. Následovat ji pak pravděpodobně budou menší banky.

"Úrokové sazby sice již dále nepoklesly, ale rozhodně se nedá říct, že by začaly stabilně růst. Podobných meziměsíčních výkyvů jsme už zaznamenali několik. Na potvrzení trendu si budeme muset minimálně do podzimu počkat. Hypoteční banka a Komerční banka sice oznámily mírné zvýšení sazeb, ale v praxi u jejich hypoték k pohybu nahoru téměř nedošlo. Naopak banky s nižším podílem na trhu budou chtít avizovaného zdražení lídrů využít a získat na jejich úkor nové klienty," doplnil Paták.

Od počátku roku je patrný růst průměrné hypotéky. V květnu 2015 poprvé od roku 2008 překonal hranici 1,8 milionu Kč a nadále roste. Nyní činila 1,83 milionu korun. Na nejvyšší průměrnou hodnotu 1,95 milionu Kč z prosince 2007 ale ještě nedosahuje. Růst průměrné hypotéky stojí na dvou základech. Prvním je nízká úroková sazba, která vede k vyššímu využívání levných cizích zdrojů místo vlastních peněz. Druhým je oživení na realitním trhu, které je provázeno růstem cen prodávaných nemovitostí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»