Provozuje:
Juris Real Estate

SBD Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích.

Stavební bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnost H-System, musí podle soudu zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích.

SBD Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stavební bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnost H-System, musí podle soudu zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích.

Rozhodl o tom dnes okresní soud pro Prahu - západ. Rozsudek je nepravomocný, řekl dnes ČTK šéf věřitelského výboru a advokát největšího věřitele H-Systemu Petr Pavel.

Družstvo se proti rozsudku odvolá, řekl ČTK předseda SBD Svatopluk Martin Junek.

"Pro mě je to důkaz, že soudy nerozhodují spravedlivě," sdělil ČTK Junek. Kromě žaloby na jeden milion korun čelí družstvo další žalobě na zhruba 21 milionů za pronájem za samotné byty, které si letos jejich uživatelé z konkurzu definitivně odkoupili.

"Obě tyto žaloby považuji za hyenismus," prohlásil Junek.

K původně žalovaným částkám se od roku 2019, kdy žaloby správce konkurzní podstaty Josef Monsport podal, připočítávají také úroky.

Celkem tak družstvo čelí hrozbě, že bude muset zaplatit více než 30 milionů korun místo původních zhruba 22 milionů. Monsport družstvo zažaloval o nájemné za poslední tři roky, zbytek byl podle něj již promlčený.

"Mohli bychom se oprávněně ptát, proč toto nesmyslné nájemné správce nevymáhal již od roku 2008. Pokud by totiž soudy rozhodly o oprávněnosti požadovaného nájemného, pak by se měl správce zodpovídat věřitelům z ušlého nájemného z let 2008 až 2016, které by činilo zhruba 60 milionů," uvedl Junek. Nájemné, které nyní musí podle soudu SBD zaplatit, je za pozemky pod řadovými domy, které byly z konkurzu v minulosti vyňaté. Podle Junka družstvo pozemky nevyužívalo, správce se navíc ani nestaral o jejich údržbu, konstatoval.

Celkem 55 uživatelů bytů v Horoměřicích si letos nemovitosti odkoupilo, v katastru se tak stali jejich vlastníky. Čtyři uživatelé byty opustili, budou se prodávat znovu, u jednoho zbývajícího bytu se vede soudní spor o vynětí z konkurzní podstaty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»