Provozuje:
Juris Real Estate

S prodejem nemovitosti obvykle spěcháme, chceme mít peníze na účtu co nejdříve.

Nicméně naše představy se mohou tvrdě střetnout s realitou.

S prodejem nemovitosti obvykle spěcháme, chceme mít peníze na účtu co nejdříve.

autor. JURIS REAL

Nicméně naše představy se mohou tvrdě střetnout s realitou.

Nejpravdivější odpověď na otázku, jak dlouho budeme nemovitost prodávat, zní přibližně takto: nějakou dobu to bude trvat.

Ona „nějaká doba“ pak znamená přibližně do čtyř měsíců u bytů, do půl roku u rodinných domů. Ale někdy se jedná i o roky, pokud nemovitost není dostatečně atraktivní, čímž nemyslíme ani tak technický stav jako lokalitu.

Také je třeba si uvědomit, že jinak bude pro nás čas pracovat v Praze, Pardubickém, Olomouckém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji, kde se byty prodávají nejrychleji, a jinak v Karlovarském, Zlínském a Plzeňském kraji, kde naopak nejpomaleji.

Na čem záleží?

· na situaci na realitním trhu,

· na lokalitě,

· na ceně nemovitosti,

· a co se rychlosti prodeje týče, na velikosti bytu; malé se prodávají snadněji.

Co můžeme ovlivnit?

Velmi těžko velikost bytu a jeho polohu, ale kupní cenu ano. A ta by měla realisticky vycházet z momentální situace na trhu.

Předražené nemovitosti jsou dnes prakticky neprodejné a většina realitních makléřů asi připustí, že všechny zveřejněné ceny jsou tzv. k jednání, i když se třeba v nabídce tato skutečnost neuvádí.

Jak realistickou cenu určit?

Ideálně ji určí expert, tj. tedy realitní makléř. Jestliže jeho informace nevyhodnotíme jako dostačující, můžeme si sami zjistit tzv. cenu v místě obvyklou.

Jak to udělat? Poptat se, za kolik se byty v okolí prodávají, a to přímo na místě u sousedů, nebo zapátrat na více realitních webech či nahlédnout do cenových map, které najdeme je na internetu. S odhadem nemovitosti pomůže též katastr nemovitostí.

Máme zájemce.

Je to sice pozitivní zjištění, ale k dokončení prodeje máme stále daleko. Pokud si koupi nerozmyslí, neboť i to se může stát, budeme se nacházet ve stádiu podpisu rezervační smlouvy.

A kupující si nejspíš bude muset vyřídit hypotéku, což znamená další minimálně měsíc čekání.

Máme kupujícího.

Další pozitivní zjištění, ovšem to nás pouze přiblíží o další krok ke kýženému prodeji.

Komplikace totiž mohou nastat vždy. Jaké? Objeví se věcná břemena, právní zástavy, či dokonce exekuce, do katastru nezapsané vedlejší stavby u rodinných domů a podobně.

Abychom takovým zdržením předešli, ve vlastním zájmu bychom měli před prodejem nemovitost po všech stránkách prověřit.

Jestliže jsme úspěšně překonali všechna předchozí úskalí, můžeme začít podepisovat smlouvu. Připravuje-li nám ji advokátní kancelář, v případě, že nemovitost prodáváme bez kanceláře realitní, je dobré si v předstihu tuto službu objednat. Na počkání to určitě nebude. Až bude nemovitost zapsána v katastru nemovitostí, pak teprve najdeme peníze na svém účtu. Prodávání bytu je bohužel běh na delší čas. Abychom se zbytečně nestresovali, je dobré si na začátku říct: nespěchejme.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»