Provozuje:
Juris Real Estate

S odkladem splátek hypotéky může klient u hypoteční banky narazit.

Než si v hypoteční bance vezmete hypotéku, dobře zvažte, zda budete schopni i v případě nečekaných problémů dostát svým závazkům. Budete-li žádat o možnost splátky úvěru si na měsíc či dva odložit, můžete v mnoha bankách narazit.

S odkladem splátek hypotéky může klient u hypoteční banky narazit.

autor. JURIS REAL

Než si v hypoteční bance vezmete hypotéku, dobře zvažte, zda budete schopni i v případě nečekaných problémů dostát svým závazkům. Budete-li žádat o možnost splátky úvěru si na měsíc či dva odložit, můžete v mnoha bankách narazit.

Jen několik hypotečních bank má totiž odklad splátek ve své standardní nabídce.

„V případě, že se klient dostane kvůli nenadálé životní situaci do problémů se splácením úvěru, řešíme vzniklou situaci individuálně, na základě potřeb klienta a podmínek konkrétního úvěru,” uvedla Alena Nováková z LBBW Bank. S podobným přístupem se setkáte např. v Era Poštovní spořitelně, v GE Money Bank, v Komerční bance či v nebankovní společnosti Cetelem. Např. v Raiffeisenbank odklad splátek sice umožní, ale pouze ve výjimečných případech za předpokladu, že se jedná jen o krátkodobý výpadek klientových příjmů. „Odklad splátek nabízíme v okamžiku, kdy to klientovi skutečně pomůže. Postupujeme tedy individuálně a odklad poskytneme, pokud víme, že se nejedná jen o odsunutí problémů o několik měsíců,” doplnil Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Pokud vám tedy odklad splátek banka schválí, zaplatíte 300 korun, které vám budou rozpočítány do splátek, a až tři měsíce budete od splátek osvobozeni.

V mBank vycházejí vstříc pouze klientům, kteří se do problémů se splácením dostanou kvůli ztrátě zaměstnání, případně kvůli nemoci delší než jeden měsíc. Pokud vás jedna z těchto situací potká, můžete si pouze jednou za celou dobu trvání úvěru odložit splátky o jeden až šest měsíců. V mBank vám povolí jen odklad splátky jistiny, úrok musíte platit i nadále. Navíc zaplatíte jednorázově 300korunový poplatek.

Pouze u České spořitelny a UniCredit Bank vám možnost odkladu splátek zahrnou automaticky do smlouvy ve chvíli, kdy o úvěr zažádáte. V České spořitelně nabízejí službu flexibilní splácení. Díky němu si mohou klienti dvakrát ročně odložit jednu splátku. Služba je zdarma a nemá vliv na výši úrokové sazby. Zdarma i bez vlivu na úrokovou sazbu je možnost odkladu splátek i v UniCredit Bank. „Klienti si mohou až pětkrát odložit splátku úvěru. Tuto možnost nabízíme klientům automaticky u všech nových úvěrů, nemusí o ni speciálně žádat,” upřesnil Petr Plocek z UniCredit Bank. V Zuno bank se klienti setkají se splátkovými prázdninami. „Všem klientům nabízíme splátkové prázdniny, kdy si klient při uzavírání smlouvy vybere jeden měsíc v roce, ve kterém splátku neplatí,” uvedl Lukáš Tomis ze Zuno bank. V praxi to znamená, vybere-li si klient, že nebude platit v lednu, pak v průběhu celé doby splatnosti mu v tomto měsíci nebude banka strhávat měsíční splátku jistiny i úroku. Služba je zdarma a nemá vliv na výši úrokové sazby.

V ČSOB a v nebankovní společnosti Home Credit musíte mít předem promyšleno, jestli si odklad splátek zahrnete do smlouvy. „Při žádosti o půjčku si klient vybírá, zda dá přednost standardní spotřebitelské půjčce, nebo flexibilní půjčce, jejíž součástí je i možnost odložení měsíční splátky až o tři měsíce,” upřesnila Pavla Hávová z ČSOB. Pokud se rozhodnete pro flexibilní půjčku, budete mít sice o jeden procentní bod vyšší úrok, na druhou stranu ale neplatíte za zpracování a správu úvěru, jako je to v případě standardních půjček. Sjednat si službu odložení splátek ihned při uzavírání úvěrové smlouvy musí i klient Home Credit. Může ji využít jak u hotovostních úvěrů, tak u nákupů na splátky. Cena služby je u hotovostních úvěrů 39 korun měsíčně, u nákupů na splátky je to 20 korun měsíčně. Klient, který si ji sjedná, má za každých 12 měsíců trvání smlouvy nárok na jeden měsíc odkladu splátek, maximum jsou čtyři splátky. „Od května si budou moci klienti sjednat službu i dodatečně na stávajících smlouvách,” doplnila Zuzana Bienvenu z Home Credit.

Předpokladem pro to, abyste mohli jednu či více splátek odložit, je minimálně šestiměsíční řádné splácení úvěru. UniCredit Bank požaduje dokonce devět splátek a odložit můžete až desátou. V případě, že odklad splátek využijete, banka vám nezmění jejich výši, ale o daný počet odložených splátek vám prodlouží dobu splácení úvěru.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»