Provozuje:
Juris Real Estate

S náznakem oživení české ekonomiky se začalo dařit lépe i domácnostem.

Podíl úvěrů v selhání totiž postupně klesá. V současnosti je nejnižší za 4 roky.

S náznakem oživení české ekonomiky se začalo dařit lépe i domácnostem.

autor. JURIS REAL

Podíl úvěrů v selhání totiž postupně klesá. V současnosti je nejnižší za 4 roky.

Podíl nesplácených úvěrů domácností se v České republice dařilo snižovat až do pádu investiční banky Lehman Brothers na podzim roku 2008 a následné finanční krize. Pak to (nejen) s českými domácnosti šlo s kopce a s podílem úvěrů v selhání do kopce. Ke stabilizaci na úrovni nad 5 % došlo až o dva roky později, koncem roku 2010. Ke stabilnějšímu obratu a začátku poklesu podílu úvěrů v selhání došlo až v polovině roku 2013. Od té doby podíl nesplácených úvěrů až na drobné výkyvy postupně klesá. Na aktuální hodnotě 4,84 % úvěrů v selhání z celkového objemu bankovních půjček domácnostem byl trh naposledy před čtyřmi lety – v srpnu 2010. V té době ale potíže domácností rostly a podíl nesplácených půjček stoupal s nimi.

Nutno podotknout, že se jedná pouze o bankovní úvěry. Lidé, kteří se dostanou do potíží se splácením svých závazků se ale často uchylují k nebankovním půjčkám a nesplácené úvěry se mohou vytratit z bankovních statistik. Zlepšení situace ovšem naznačují i statistiky osobních bankrotů. Do roku 2013 po odhlédnutí od sezónních výkyvů zaznamenával počet návrhů i vyhlášení osobních bankrotů rostoucí trend. Ten se zlomil v závěru roku 2013 (u vyhlášených osobních bankrotů o pár měsíců později) a od té doby je patrný klesající trend.

Nejvíce lidí má potíže se splácením úvěrů v případě ztráty zaměstnání. Lidé podle nedávného průzkumu České pojišťovny mají nedostatečné úspory pro případ výpadku příjmů. 40 % domácností by se svými úsporami přečkalo pouze jediný měsíc. Dobrou zprávou pro zadlužené je, že se míra nezaměstnanosti snižuje. V srpnu 2014 nezaměstnanost dosáhla 7,4 % a meziročně klesá. Také se snižuje počet zájemců na jedno volné místo. Pokud by oživení české ekonomiky pokračovalo, mohl by se podíl úvěrů v selhání ještě snížit. Na cestě k růstu ovšem stojí nemálo překážek. Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny klesá, což předznamenává možný návrat do recese. Pokud by recese eurozóny skutečně nastala, projevilo by se to i v české ekonomice, která je s eurozónou úzce provázána. Nebezpečím je ale také vývoj na Ukrajině, evropské sankce vůči Rusku a odvetná opatření ruské strany. Samotné sankce vůči Rusku dopadají na české podniky, které přicházejí o jeden z významných trhů. Pokud by trvaly déle, mohou sankce vést k propouštění, růstu nezaměstnanosti a návratu recese. Totéž platí o odvetných sankcí, kterými Rusko vrací úder.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»