Provozuje:
Juris Real Estate

Rusnok novým guvernérem ČNB.

Ukončení intervencí nechystá.

Rusnok novým guvernérem ČNB.

autor. JURIS REAL

Ukončení intervencí nechystá.

Prezident Miloš Zeman jmenoval stávajícího člena bankovní rady, bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (55) guvernérem České národní banky (ČNB). Ve funkci od července nahradí Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Zeman mu poděkoval za vykonanou práci.

Do bankovní rady chce Zeman na jaře 2017 jmenovat Oldřicha Dědka, vládního zmocněnce pro zavedení eura. Podle Rusnoka v současnosti není doba na to, aby ČNB zpřísnila měnovou politiku, tedy například ukončila režim devizových intervencí.

Rusnok si kvůli jmenování guvernérem zkrátil své první funkční období člena bankovní rady. Zeman členem rady jmenoval Rusnoka v březnu 2014. Evropské právo vyžaduje, aby guvernér národní centrální banky byl jmenován alespoň na funkční období pěti let. Rusnok tak bude působit v radě ČNB do konce června 2022.

Prezident při jmenování vyzdvihl Rusnokovu dosavadní práci v nejrůznějších funkcích. Jeho mnohostranná zkušenost podle něj umožní snadnější komunikaci ČNB s prezidentem, vládou, odbornou i laickou veřejností.

"Chtěl bych se vzepřít názoru, že větší komunikace podlamuje nezávislost České národní banky. Tyto dva jevy jsou k sobě indiferentní. Samozřejmě vím, že názory se ne vždy shodují, ale vždy jsem dával přednost odbornosti a zkušenosti před tím, aby někdo jenom papouškoval to, co si myslím já," řekl Zeman.

Rusnok poté uvedl, že jako guvernér bude usilovat o to, aby všechny zákonem svěřené činnosti, zejména v oblasti cenové a finanční stability nebo dozorování finančního trhu, byly i nadále plněny s maximální odborností a pečlivostí a ku prospěchu české ekonomiky.

Podle Singera je Zeman pravděpodobně prvním prezidentem, který poděkoval odcházejícímu guvernérovi. "Možná, že vás překvapuje, že vám děkuje člověk, který vyjádřil hluboký nesouhlas s devalvací české koruny. Ale vážím si vašeho odborného stanoviska, třebaže s ním nesouhlasím," uvedl Zeman.

Jiří Rusnok bude od vzniku současné ČNB v roce 1993 jejím v pořadí čtvrtým guvernérem. Jeho předchůdci byli Josef Tošovský, Zdeněk Tůma a Miroslav Singer.

Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). Kromě Singera totiž končí funkční období členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi. Ten byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010. Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi. Zemanovo první funkční období, které končí v březnu 2018, tak v bankovní radě přečkají pouze viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, které na jejich druhé období jmenoval Václav Klaus v prosinci 2012. Zeman poprvé jmenoval nového člena sedmičlenné bankovní rady předloni, kdy Evu Zamrazilovou vystřídal Rusnokem.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Rusnok: Není doba na konec intervencí

V současnosti není doba na to, aby ČNB zpřísnila měnovou politiku, tedy například ukončila režim devizových intervencí, řekl Rusnok novinářům po jmenování guvernérem ČNB. Česká ekonomika v tuto chvíli podle něj v rámci Evropy funguje dobře. "My budeme pokračovat v takové měnové politice, která bude podporovat českou ekonomiku. Rozhodně není podle našich analýz doba na to, abychom zpřísňovali měnové podmínky, takže zatím signály pro takový krok (pozn. ukončení režimu devizových intervencí) nejsou. V tomto smyslu by politika měla být v nejbližším období kontinuální," uvedl Rusnok. Nově jmenovaný guvernér řekl, že nechystá žádné revoluční změny ve fungování a organizaci ČNB. "Zásadní změny nejsou potřeba. Banka se kontinuálně přizpůsobuje svým úkolům. Nějaké změny se ale mohou odehrát minimálně tím, že se mění legislativa," uvedl. Rusnok dále zopakoval, že případné přijetí eura je politické rozhodnutí a ČNB je v tomto smyslu jen servisní organizací. "Netajím se tím, že jsme technicky schopni euro přijmout a fungovat s ním. Ale je to rozhodně politické rozhodnutí, které mně nepřísluší," uvedl.

Zeman chce do bankovní rady Oldřicha Dědka

Prezident Miloš Zeman chce na jaře 2017 jmenovat do bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka, vládního zmocněnce pro zavedení eura v České republice. Zeman to řekl na dnešním Žofínském fóru při debatě o zavedení eura. Příští rok v únoru vyprší šestileté angažmá v bankovní radě Pavlu Řežábkovi a Lubomíru Lízalovi.

Dědek byl již od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou. Národním koordinátorem zavedení eura se Dědek stal v březnu 2007. Zeman se o Dědkovi zmínil v souvislosti s dotazem slovenského velvyslance v ČR Petera Weisse ohledně zavedení eura v ČR. Zeman zopakoval, že Česko by mělo do eurozóny vstoupit až poté, co z něj vystoupí Řecko, aby země nemusela platit za řecké dluhy.

Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). "Od těchto dvou Dědka odlišuje to, že je mnohem výrazněji spjat s akademickou sférou, nikoli se sférou privátně-finanční. V tomto lze spatřovat další Zemanovo vyvažování," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Dále upozornil, že málokterý tuzemský ekonom je tak dlouhodobě konzistentním a přesvědčeným stoupencem přijetí eura jako Dědek. "Po dnešku je zřejmější, že novou, ´Zemanovu´, bankovní radu nebude od té, kterou jmenoval ještě předchozí prezident Klaus, odlišovat ani tak odpor k intervencím jako spíše odpor k dalšímu oddalování přijetí eura," dodal.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»