Provozuje:
Juris Real Estate

Romský památník v německém hlavním městě může ovlivnit stavba městské dráhy.

Sintové a Romové se kvůli výstavbě tunelu nové linky berlínské městské dráhy obávají o osud svého památníku připomínajícího oběti nacistického režimu.

Romský památník v německém hlavním městě může ovlivnit stavba městské dráhy.

autor. JURIS REAL, ČTK

Sintové a Romové se kvůli výstavbě tunelu nové linky berlínské městské dráhy obávají o osud svého památníku připomínajícího oběti nacistického režimu.

Zatímco německé dráhy Deutsche Bahn (DB), které trasu chtějí vybudovat, ujišťují, že pietní místo nebude dotčeno, představitelé organizací sdružujících spolky Romů, Sintů a dalších Romům příbuzných etnik o tom přesvědčeni zatím nejsou.

Herbert Heuss z Ústřední rady německých Sintů a Romů sdělil ČTK, že definitivní podoba trasy dosud nebyla určena a že jednání stále pokračují.

Nacistický režim do roku 1945 vyvraždil na 500.000 Romů a dalších lidí, které označil za "cikány". Jejich osud od roku 2012 v berlínském parku Tiergarten u budovy Říšského sněmu, nynějšího sídla parlamentu, připomíná památník vybudovaný izraelským umělcem Danim Karavanem.

Pietnímu místu vévodí vodní nádrž, označovaná jako studna, která černá barvou vyjadřuje nekonečnou hloubku. Kolem jsou usazeny kameny, v nichž jsou vytesána jména míst, kde Romové za nacismu umírali. Najít zde lze např. české Lety u Písku a Hodonín u Kunštátu nebo slovenskou Dubnici nad Váhom.

Podle plánů DB by v podzemí kolem budovy Říšského sněmu a památníku měly vést dva tunely, což vyvolává u zástupců Romů obavy, zda nebude narušena nejen pieta místa, ale kvůli stavbě i celé Karavanovo dílo. V debatách o tom, jak tunely vést, bylo dokonce navrženo přesunutí památníku, což vyvolalo silnou nevoli Romů. "Přemístění, které bylo kdysi navrženo, bylo ústřední radou zásadně odmítnuto a nyní je to mimo jakoukoli diskuzi," upozornil Heuss. Hovořilo se i o tom, že stavba si vynutí uzavření místa, s čímž Romové rovněž nesouhlasí.

Dráhy nyní opakovaně ujišťují, že památník a ani jeho důstojnost narušeny nebudou. Alexander Kaczmarek z vedení berlínské divize DB v prohlášení deklaroval, že dráhy jsou si vědomy mimořádného významu místa.

"Památník Sintů a Romů zavražděných během nacismu nebude dotčen. Během stavby nové linky městské dráhy bude vždy k památníku možný přístup," tvrdí Kaczmarek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»