Provozuje:
Juris Real Estate

Římskokatolická církev počká, jak rozhodne o restitucích Senát.

Římskokatolická církev vyčká na rozhodnutí Senátu o novele o zdanění církevních restitucí, až pak podnikne další kroky. Postupovat chce společně s ostatními církvemi a Federací židovských obcí.

Římskokatolická církev počká, jak rozhodne o restitucích Senát.

autor. JURIS REAL

Římskokatolická církev vyčká na rozhodnutí Senátu o novele o zdanění církevních restitucí, až pak podnikne další kroky. Postupovat chce společně s ostatními církvemi a Federací židovských obcí.

Jednat hodlá s premiérem a příslušnými ministry. Novinářům to po zasedání České biskupské konference (ČBK) sdělil kardinál Dominik Duka.

Senát by měl o novele o majetkovém vyrovnání s církvemi hlasovat po 27. únoru. Ve Sněmovně zdanění náhrad za škody za dobu komunistického režimu prosadili komunisté s pomocí SPD a vládních stran ANO a ČSSD. "Chceme počkat na řešení Senátu... je potřeba říci, že musíme jednat společně (církve)," zmínil Duka. Řekl, že představitelé římskokatolické církve se už sešli s předsednictvem Ekumenické rady církví, která zastřešuje ostatní křesťanské církve. Spolupracovat chtějí s Federací židovských obcí. "Nemohu říct všechny detaily, musíme skutečně počkat na řešení (Senátu). Nebudeme vstupovat do přípravy jídla," řekl Duka. "Naše kontakty s Federací židovských obcí jsou skutečně nadstandardní," dodal. Termín schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministry zatím nepadl. Situaci za církve řeší právníci a další odborníci.

Zákon o církevních restitucích platí od ledna 2013. Upravuje náhradu za majetkové křivdy z dob komunistického režimu. Církve by měly od státu dostat zpět nemovitosti v hodnotě asi 75 miliard a odškodné 59 miliard za nevracené budovy a pozemky, a to postupně do 30 let. Poté již státní rozpočet nebude církvím platit nic, dokončí se tak odluka církví od státu. Čtyři pětiny odškodného připadají římskokatolické církvi, zbytek ostatním. Podle Duky představuje snaha o zdanění církevních restitucí "porušení slušného chování, smlouvy, zákona, protože odškodnění se nedaní". Kardinál uvedl, že novela dopadne hlavně na slabší. "Především se dotýká židovské komunity, kterou připravil o majetek nacismus. Neproběhly žádné náhrady v krátkém období třetí republiky. Přišel komunismus a připravil je o další majetek. To jsou ti, kteří krokem budou postihnuti nejvíce," uvedl Duka. O novele Duka mluvil s prezidentem Milošem Zemanem. Otázku prý nedořešili. Podle kardinála je to záležitost Parlamentu a Ústavního soudu. Řekl, že hlasování ve Sněmovně vypadalo jako "commedia nera neboli černá komedie v režii komunistické strany" a představuje také "citlivé věci, které se dotýkají české povahy".

Podle Duky sněmovní jednání ukázalo, že neplatí to, že by komunisté vládu tolerovali. "Je to tichý společník, který má rozhodující hlas. Jako benjamínek Konfederace politických vězňů říkám - Bože, čeho jsme se to dočkali?" řekl jako bývalý politický vězeň kardinál. Podotkl, že církve za pronásledování komunistickým režimem pomstu nežádaly. Brněnské České vysoké učení technické podle Duky po pádu totality odhadlo, že škody na zdevastovaných církevních objektech činí 40 miliard korun. V dnešních cenách by obnos byl mnohem vyšší. Parlamentní komise v minulosti před schválením zákona o restitucích spočítala, že totalitní režim získal za čtyři desetiletí z církevního majetku 160 miliard korun, poznamenal Duka.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»