Provozuje:
Juris Real Estate

Rekordně levné hypoteční úvěry motivují Čechy k nákupům nemovitostí.

Zájem o byty v metropoli vzrostl o dvě pětiny.

Rekordně levné hypoteční úvěry motivují Čechy k nákupům nemovitostí.

autor. JURIS REAL

Zájem o byty v metropoli vzrostl o dvě pětiny.

Důvěra v ekonomiku i rekordně nízké sazby hypoték přiměly řadu lidí k nákupu nového bytu. Ceny bytů jsou rekordně levné, nový byt 1+kk s výměrou kolem 30 metrů čtverečních lze v Praze pořídit za cenu pod jeden milion korun. Až čtvrtina nakupujících pořizuje byt jako investici, pronájmem pokrývají splátky hypoték. Do dvou let se ceny bytů vrátí na hodnotu z roku 2010, sazby hypoték by na nízké úrovni měly vydržet půl roku.

Důvěra v národní ekonomiku a rekordně nízké sazby hypoték přiměly řadu lidí pořídit si nový byt. Jen v Praze během prvního čtvrtletí vzrostla poptávka po novém bydlení meziročně téměř o dvě pětiny, uvádí v aktuálním vydání týdeník Ekonom. Developeři vlnu nakupování podpořili snížením cen na rekordní úroveň, díky tomu prodali 1 850 nových bytů, a vytvořili tak historický čtvrtletní rekord. Nový byt 1+kk s výměrou kolem 30 metrů čtverečních lze v Praze pořídit v hodnotě pod jeden milion korun. Největší poptávka je však po bytech 2+kk.

"Je to i investiční otázka. Takovýto byt se dá dobře pronajmout třeba studentům. Pronájem vám pak snadno pokryje měsíční splátku hypotéky," vysvětluje předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny Martin Němeček. Byt jako investici si podle odhadů developerů nyní pořizuje až čtvrtina kupujících. Nejnižší ceny nových bytů jsou tradičně v Ústeckém kraji. Dvoupokojový byt o rozloze 55 m2 zde mohou lidé pořídit za 674 tisíc korun. Druhý nejlacinější region je Moravskoslezský kraj. Typový byt 2+kk je možné koupit v průměru za 940 tisíc korun. Třetí nejnižší ceny jsou v Kraji Vysočina, kde obdobný byt stojí okolo 1,2 milionu. Největším a také nejdražším trhem je Praha. Podle portálu Kdechcibydlet.cz průměrná cena za metr čtvereční v březnu u pražských bytů dosáhla 68 045 korun. Byt 2+kk o rozloze 55 metrů čtverečních tudíž stojí v průměru 3,7 milionu korun.

Pražští developeři ale pokračují ve výstavbě takzvaných superlevných projektů a vybrané byty prodávají za regionální ceny. Často ale na úkor velikosti prostoru a vybavení. V současné době mají firmy v Praze připraveno k prodeji 6 600 nových bytů. Zpravidla jde o objekty, které jsou zatím pouze na papíře. Experti ale vyzývají k opatrnosti. Rekordně nízké ceny, kterými developeři lákají, se často liší od reality. Do ceny nebývá započítána DPH nebo jde například o byt situovaný na severní stranu či v přízemí nad garáží. Kromě Prahy je slušná poptávka po novém bydlení zpravidla ve městech, kde jsou vysoké školy. Například v ostravské rezidenci Nová Karolina developera New Karolina Residential Development byt 2+kk stojí 1,9 milionu korun. V Olomouci lze koupit nejvýhodněji nový byt v projektu Janského v městské části Povel. Za 47metrové 2+kk chce prodejce Elite Real 1,6 milionu korun. Poptávka po novém bydlení v Brně dokonce převýšila nabídku, píše Ekonom. Byt, který se inzeruje například za 3,5 milionu, se ve výsledku prodá za 3,7 milionu korun.

Ceny bytů i sazby hypotečních úvěrů porostou.

Výhled pro následující léta ale není příznivý. Podle odborníků budou ceny nových bytů nadále stoupat a benefit z nízkých úrokových sazeb hypoték se bude postupně snižovat. V horizontu příštích dvou let by tak průměrné ceny měly dosáhnout úrovně roku 2010, kdy byly asi o desetinu vyšší než v současné době. Velmi pravděpodobně porostou i hypoteční sazby. Podle odhadů Ireny Řehořové z poradenské firmy Rádcova hypotéka budou hypoteční sazby na nízkých úrovních ještě zhruba půl roku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»