Provozuje:
Juris Real Estate

Rekonstrukce starého bytu je levnější, koupě nového zase výhodnější.

Pořízení a rekonstrukce starého bytu v metropoli může být až o několik stovek tisíc korun levnější než koupě nového. Ten však nebude v nejbližších letech potřebovat žádné další výrazné investice, jeho pořízení tak může být výhodnější.

Rekonstrukce starého bytu je levnější, koupě nového zase výhodnější.

autor. JURIS REAL

Pořízení a rekonstrukce starého bytu v metropoli může být až o několik stovek tisíc korun levnější než koupě nového. Ten však nebude v nejbližších letech potřebovat žádné další výrazné investice, jeho pořízení tak může být výhodnější.

Vyplývá to z analýzy Raiffeisen stavební spořitelny (RSS), která vycházela z cenové mapy Asociace realitních kanceláří ČR (ARK ČR) a dat stavebních firem.

Pořízení starého bytu 1+kk o rozloze 30 metrů čtverečních v blízkosti centra Prahy by podle cenové mapy vyšlo na dva miliony korun, jeho rekonstrukce pak na dalších 350 tisíc korun. Stejně velký byt v novostavbě stojí průměrně 2,5 milionu korun. Mimo centrum v okrajových částech ceny klesají, starý byt včetně rekonstrukce pořídí zájemce za dva miliony korun, nový za 2,215 mil. Kč. Do rekonstrukce RSS zahrnula vybourání umakartového jádra a vybudování nové koupelny a WC, rozvodů, elektřiny, topení, zvukové izolace, podlah, dveří, prahů, omítek a vymalování. "Pokud srovnáme cenu a chtěli bychom se rozhodovat pouze podle ní, je výhodnější koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat. Novostavba by vyšla přibližně o 150 až 200 tisíc korun dráž. Důležité je však zvážit i stav samotného domu a časový faktor. Do novostavby se můžeme nastěhovat ihned, zatímco u starého bytu musíme nejdříve provést rekonstrukci. Stojí nás to nejen peníze, ale i čas," upozornila mluvčí RSS Jitka Jechová.

Podle generálního sekretáře ARK ČR Jana Borůvky lidé stále častěji volí byt v novostavbě. "Připlatit si za větší komfort bydlení a zbavit se tak starosti s modernizací upřednostňuje stále více kupujících," tvrdí Borůvka. U bytu ve starém domě totiž navíc hrozí, že rekonstrukci bude potřebovat celá budova. Platby do fondu oprav mohou navýšit například špatná střecha, nedostatečná tepelná a zvuková izolace, stará netěsnící okna, nevyhovující výtahy či staré a špinavé chodby. To jsou přitom velmi časté závady starých bytových domů a paneláků. Nevýhodou novostaveb je, že většinou leží v okrajových částech města a nemusí tak mít dostatečnou občanskou vybavenost a kvalitní dopravní obslužnost. Naopak provozní náklady nového bytu bývají výrazně nižší.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Všechny články a aktuality »»