Provozuje:
Juris Real Estate

Rekonstrukce Libeňského mostu má vyjít asi na dvě miliardy korun.

Hlavní město odhaduje, že rekonstrukce všech mostů Libeňského soumostí se zachováním současné podoby historicky cenných částí vyjde na zhruba dvě miliardy korun.

Rekonstrukce Libeňského mostu má vyjít asi na dvě miliardy korun.

autor. JURIS REAL, ČTK

Hlavní město odhaduje, že rekonstrukce všech mostů Libeňského soumostí se zachováním současné podoby historicky cenných částí vyjde na zhruba dvě miliardy korun.

Začít by mohla v polovině roku 2022 a skončit v roce 2025 a její součástí má být nová konstrukce tzv. inundačního mostu, která má v případě povodní umožnit průtok vody.

Na dnešním jednání dopravního výboru to uvedli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a šéf Technické správy komunikací Jozef Sinčák.

Libeňský most je soumostí tvořené historickým mostem přes Vltavu a inundačním mostem na pravém břehu.

Vedení města nechalo na podobu rekonstrukce zpracovat studii od společnosti Architekti a Inženýři Praha, kterou by měli v pondělí projednat radní a Scheinherr ji dnes prezentoval na výboru.

V případě jejího schválení TSK plánuje vypsat tendr, a to metodou, kdy se o zakázku hlásí projektant a stavebník dohromady.

TSK už loni jednu veřejnou zakázku na opravu vypsala, tu však zrušila s tím, že se přihlásil jen jeden zájemce, který nesplnil podmínky.

Most přes řeku Vltavu by měl podle studie zůstat zachován ve své stávající historicky cenné podobě. Inundační most na břehu, kterým je nyní veden z větší části na násypu zeminy, bude podle Scheinherra nově na pilířích.

"Při rekonstrukci jsme se nezaměřili pouze na opravu historického mostu, ale též na protipovodňovou situaci v metropoli," řekl a dodal, že se tím délka soumostí de facto zdvojnásobí. Současně zůstane zachován historický oblouk na břehu.

Podle aktuálního návrhu bude most široký 21 metrů a bude mít vyjma dvou tramvajových kolejí v každém směru jeden pruh pro auta, jeden pro cyklisty a jeden pro chodce. V dřívějších plánech stavby nového mostu se počítalo se šířkou 26 metrů.

Scheinherr dále sdělil, že se na ministerstvu dopravy pokouší dojednat, aby mohla Praha žádat o finance na opravu v rámci nového evropského programu, který by měl být vypsán v druhé polovině příštího roku.

Hodilo by se to podle něj i proto, že do roku 2026 má město a TSK naplánované rekonstrukce mostů za pět miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»