Provozuje:
Juris Real Estate

Refinancování hypotečních úvěrů je hit.

Historicky nejnižší úrokové sazby hypotečních úvěrů představují nyní motor dynamických změn na hypotečním trhu. Kromě vzniku nových úvěrů na bydlení hraje významnou roli i relativně nový fenomén a tím je refinancování.

Refinancování hypotečních úvěrů je hit.

autor. JURIS REAL

Historicky nejnižší úrokové sazby hypotečních úvěrů představují nyní motor dynamických změn na hypotečním trhu. Kromě vzniku nových úvěrů na bydlení hraje významnou roli i relativně nový fenomén a tím je refinancování.

Letošní rok končí fixace více než 120 tisícům klientů. Jestliže jste mezi nimi, jistě jste již o refinancování přemýšleli.

Zatímco v roce 2007 činil poměr refinancovaných hypoték na celkovém objemu pouze necelých 5%, loni to již byla více než jedna třetina. Je to logické - pětiletá fixace patří mezi nejoblíbenější, a tak většina úvěrů z roku 2007, kdy díky klesajícím nákladům na hypotéky a situaci na trhu nemovitostí vrcholil hypoteční boom, byla právě loni refinancována. Letos bude tento trend pokračovat. Úrokové sazby od roku 2010 klesají, a tak se vyplatilo zkracovat si období fixace.

V současné době je situace trochu jiná. Úrokové sazby se sice drží na historických minimech, odborníci se však shodují, že další snižování se již očekávat nedá. Podle některých propočtů jsou celkové náklady hypoteční banky na správu a udržování hypotečního úvěru na úrovni 2%. Je tedy více než zřejmé, že níže již nelze jít a aktuální nabídka úrokových sazeb se dále dramaticky nesníží. Mezi lety 2008 a 2010 se dle Hypoindexu pohybovaly průměrné úrokové sazby u hypoték vždy nad 5, 5%. V současnosti může každý, kdo má hypotéku z této doby, výrazně ušetřit. Pokud vezmeme v úvahu průměrnou výši hypotéky v ČR (cca 1, 7 mil. korun), mohla by se měsíční úspora vzniklá refinancováním pohybovat okolo 2 000 Kč.

I přesto je ale důležité zvážit veškerá úskalí přechodu k jiné komerční bance. Většina bankovních ústavů vás totiž i přesto, že se chcete stát jejich novými klienty, zatíží povinnostmi, jako je vyhotovení nového znaleckého posudku (odhadu), dokládání příjmů či zřízení nového bankovního účtu. Všechny tyto činnosti jsou spojeny s dalšími náklady, a tak pečlivě zvažte, kam se svou hypotékou přejít. Současný stav, kdy si žádná banka nemůže být jistá tím, že jí klient zachová věrnost až do konce doby splatnosti svého hypotečního úvěru, vybičoval finanční instituce k mnoha ústupkům. Ještě nemnoho let zpátky byly běžné poplatky za čerpání ve výši několika desítek tisíc korun či měsíční poplatky za vedení úvěrového účtu.

Nulový poplatek za zpracování a vedení hypotečního úvěru, zrušení podmínky zřizovat si u dané finanční instituce také běžný účet, případně zajištění odhadu nemovitosti zdarma se stávají pro některé finanční instituce samozřejmostí ( s využitím bez autora. Refinancování je hit. C plus-magazín společnosti Cetelem, srpen 2013 - září 2013, s. 17.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»