Provozuje:
Juris Real Estate

Refinancovaná hypotéka na nikoho nečeká!

Zapomnětlivost při dovolené zvyšuje hypoteční úrok.

Refinancovaná hypotéka na nikoho nečeká!

autor. JURIS REAL

Zapomnětlivost při dovolené zvyšuje hypoteční úrok.

Nemilé překvapení může po návratu z dovolené čekat na ty, kdo si letos refinancovali hypotéku. A to tehdy, pokud zapomněli dodržovat zdánlivě drobné závazky u nové hypoteční banky, díky kterým si mohli úrok při refinancování hypotečního úvěru snížit. Jedním z obvyklých závazků je např. určitý počet transakcí, které má klient každý měsíc provést na svém běžném účtu. Klientům, kteří nedodrží závazky, hrozí, že je banka o bonus ve výši 0,2 až 0,5 procenta připraví a úrok jim zvedne. A právě na tyto závazky je potřeba dávat si v době letních dovolených, které trvají i několik týdnů, zvýšený pozor. Jinak hrozí, že komerční banka klienta o bonus ve výši 0,2 až 0,5 procenta připraví a úrok mu zvedne, upozorňuje hypoteční specialistka finančně poradenské společnosti DataLife Sylva Herichová.

Více peněz na dovolenou letos ušetřili ti, kdo využili nízkých hypotečních úroků, které od počátku roku lámou rekordy. Průměrná sazba u hypotečních úvěrů bez ohledu na délku fixace již klesla pod 2,8 procenta. „Refinancovat se teď opravdu vyplatí. Klienti dosáhnou na zajímavou sazbu např. díky zřízení běžného účtu u nové banky. To mnohde sníží úrok až o půl procenta. Ale pozor, účet je potřeba aktivně využívat a to i v době delších letních dovolených. To může pro někoho být problém,“ uvedla Herichová.

Většina hypotečních bank totiž trvá na tom, aby klient uskutečnil na účtu určitý počet transakcí měsíčně. „Proto si na dovolenou vezměte platební kartu a párkrát ji použijte. A nezanedbejte ani operace prostřednictvím internetového bankovnictví,“ radí hypoteční specialistka. Další podmínkou, která mnohým snížila hypoteční úrok, je dodržení minimálního limitu peněz, které musejí každý měsíc na účet přijít. Většinou banky požadují jednorázovou sumu 15 000 Kč. Pokud si klient nechá na účet zasílat výplatu, není to problém. „Horší je situace, kdy částku shromažďuje z více zdrojů na jiném účtu a potom ji jednorázově pošle do banky, kde má novou hypotéku. Právě na tento krok nesmí zapomenout ani při dovolené. Jinak totiž hrozí, že ho banka o bonus připraví a zvýší mu úrokovou sazbu kvůli nedodržení podmínek. Vzhledem k tomu, že mnozí lidé refinancovali teprve nedávno, zvýšili by si kvůli své nepozornosti úrok na dalších pět let fixace zcela zbytečně,“ varuje Herichová.

Záludné je podle ní právě nedávné refinancování, kvůli kterému mohou lidé na nové podmínky zapomenout snadněji než na ty, které už mají zautomatizované. „Klientům radím, aby si dali trvalé příkazy podle počtu povinných plateb. Pak se jim to stát nemůže. To samé platí i pro nové klienty. Příjem na účet se řeší výplatou. Podnikatelé nejlépe ze svého podnikatelského účtu na účet dané banky,“ uvedl hypoteční poradce Jiří Houška. Pokud si chce klient povinné platby dělat sám jednorázově, měl by podle něj před dovolenou zadat jednorázový příkaz se splatností do budoucna, kdy bude na dovolené. „Některé banky umožňují rezervaci prostředků jednorázové platby až do doby, kdy bude platba provedena,“ dodal Houška.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»