Provozuje:
Juris Real Estate

Realitní trh v Číně vykazuje zřetelné známky ochlazování.

Potvrdila to statistika za květen, která ukázala, že prodej pozemků ve třech stovkách největších měst podle počtu transakcí klesl o 19 procent na 1767.

Realitní trh v Číně vykazuje zřetelné známky ochlazování.

autor. JURIS REAL

Potvrdila to statistika za květen, která ukázala, že prodej pozemků ve třech stovkách největších měst podle počtu transakcí klesl o 19 procent na 1767.

Meziroční propad činí dokonce 45 procent.

Uvedl to specializovaný čínský server Soufun.com, který situaci dlouhodobě sleduje.

Květen už je přitom začátkem období, kdy se těchto transakcí uzavírá v Číně nejvíce. Propad počtu transakcí i jejich finančního objemu přichází v době, kdy se ústřední vláda v Pekingu snaží situaci v realitním sektoru stabilizovat.

"Květen je tradičně velmi aktivním měsícem, realitní trh v Číně ale tentokrát zaznamenal další pokles," poznamenal Soufun.

Developeři podle něj zaujali vyčkávací postoj a v něm prozatím setrvávají.

Finanční objem transakcí s pozemky v květnu proti předchozímu měsíci klesl o 30 procent na 13,75 miliardy jüanů (téměř 45 miliard Kč).

Meziročně je nižší o 38 procent.

Několik velkých čínských měst přitom v květnu neprodalo vůbec žádný stavební pozemek.

Např. Chang-čou, což je bohatá metropole východočínské provincie Če-ťiang, ve své hlavní městské části developerům žádný pozemek k výstavbě rezidenčních objektů nenabídl už od března.

Podle webu Soufun je to pravděpodobně i proto, že vláda na město tlačí, aby se nejprve vypořádalo se zásobou neprodaných nemovitostí.

Žádný pozemek developerům v květnu neprodalo ani město Ťi-nan, které je metropolí provincie Šan-tung, rovněž na východě země.

Tamní tisk napsal, že vzhledem k situaci na čínském realitním trhu jsou teď developeři mnohem opatrnější.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor"s tento týden uvedla, že ceny nemovitostí v Číně by se letos mohly snížit.

Velcí developeři totiž často mají zásobu neprodaných projektů, a čelí tudíž poměrně silnému tlaku na to, aby vytvořili dostatečné cash flow a splnili ambiciózní prodejní cíle.

Podle S&P jsou to hlavně menší developeři, kdo bude mít problém s prodejem a financováním. Agentura nevylučuje, že někteří se budou muset nechat převzít, pokud nechtějí zbankrotovat.

"Předpokládáme, že většina developerů, které sledujeme, mají možnosti i finanční prostředky na to, aby se s obtížnou situací na trhu vypořádali. Řada malých developerů bez ratingu ale problémy pocítí nejvíce, protože jejich možnosti prodeje a financování jsou mnohem slabší, než je tomu u větších konkurentů," sdělila analytička Pej Fu, která má v S&P na starosti úvěrové ratingy. "V některých menších městech, kde je slabší poptávka, ale naopak vysoká nabídka, by se mohly ceny ještě snížit," citoval ji server MarketWatch.

Akcie předních čínských developerů na burze v Hongkongu na situaci v odvětví reagují už delší dobu, za poslední rok mají většinou vysoké ztráty.

Např. společnost Poly Property Group z maxima za poslední rok odepsala zhruba 35 procent, akcie Shimao Property Holdings klesly o 25 procent, akcie Fantasia Holdings Group spadly o 45 procent a kurz akcií Sunac China Holdings klesl o 35 procent.

Hlavní index akcií v Hongkongu za stejnou dobu klesl jen asi o tři procenta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»