Provozuje:
Juris Real Estate

Realitní trh je nejživější od světové finanční krize.

Problematická je legislativa.

Realitní trh je nejživější od světové finanční krize.

autor. JURIS REAL

Problematická je legislativa.

Realitní trh v České republice je v nejlepší kondici od finanční krize. Zákazníky motivují k nákupu extrémně nízké sazby hypoték. Developerům banky na výstavbu nových projektů ochotně půjčují. Naproti tomu je problémem nestabilní legislativní a úřední prostředí, které může způsobit, že bude v následujících třech letech nedostatek nových bytů.

Shodli se na tom účastníci fóra expertů v oblasti rezidenční výstavby Strictly Residential, které se konalo ve středu v Praze.

Odborníci z oblasti finančnictví, stavebnictví, nemovitostí nebo hypotečního trhu se v Praze sešli na pátém fóru Strictly Residential organizovaném pod patronací společnosti LEXXUS.

A aktuální vývoj v oblasti rezidenční výstavby vidí pozitivně. „Podle všech dostupných statistik (počet prodaných bytů, objemy hypoték), které ve společnosti sledujeme, zažíváme na rezidenčním trhu nejživější období od finanční krize. Vzhledem k pozitivnímu vývoji ekonomiky a rekordně nízkým úrokovým sazbám předpokládáme, že pozitivní vývoj bude pokračovat i v nejbližším období,“ popsala Denisa Višňovská z realitní kanceláře LEXXUS. Developeři podle odborníků oprašují dříve pozastavené projekty a mají hlad po nových akvizicích. Jsou přitom motivováni výrazným růstem poptávky zákazníků a výsledných prodejů. Pomáhá jim, že se kupující díky výhodným úrokovým sazbám hypoték rychleji rozhodují k nákupům nového bydlení.

„Očekáváme, že se příznivé úrokové sazby u hypoték udrží po celý letošní rok a pravděpodobně i na začátku příštího roku. Sazby mezi jednotlivými bankami se však budou i nadále lišit. Impulsem k růstu sazeb může být připravovaný zákon o úvěrech pro spotřebitele, který přinese klientům větší flexibilitu a větší míru ochrany. Ta může být ale vykoupena vyšší cenou – tedy vyšší úrokovou sazbou,“ odhadl hypoteční expert Pavel Bultas ze společnosti HYPOASISTENT. Sazby podle něj už s největší pravděpodobností dále výrazně klesat nebudou, i když mírný pokles nebo růst vyloučit nelze. Čekat s nákupy se ale rozhodně nevyplatí, protože již dnes jsou úrokové sazby tak nízko, že nemá smysl spekulovat o dalším poklesu. Vzhledem k tomu, že ceny nemovitostí budou spíše růst než klesat, nevyplatí se s koupí čekat. Případný pokles sazeb podle Bultase růst cen určitě nevykompenzuje.

Banky nejen ochotně poskytují úvěry na bydlení, ale také financují developerům výstavbu nových rezidenčních projektů.

„Na trhu je z mého pohledu převis volných peněz nad vhodnými (a připravenými) projekty k výstavbě,“ uvedl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti, KPMG v České republice, a dodal: „ Problémem aktuálně není nedostatek financí, ale především regulace. Příprava nových projektů naráží na nestabilitu pravidel a jejich časté změny výrazně zvyšují nejistotu investorů. Důsledkem může být nedostatek připravených projektů a výrazně omezená výstavba v horizontu dvou až tří let.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»