Provozuje:
Juris Real Estate

Realitní nebe podzimu 2013

Stagnace cen bytů a úrokových sazeb hypotečních úvěrů předznamenává setrvalý stav ve vývoji dostupnosti bydlení v České republice.

Realitní nebe podzimu 2013

autor. JURIS REAL

Stagnace cen bytů a úrokových sazeb hypotečních úvěrů předznamenává setrvalý stav ve vývoji dostupnosti bydlení v České republice.

Mezi regiony s nejlepším poměrem mezi příjmy tamních domácností a cenou bytů patří Moravskoslezský a Ústecký kraj, kde na pořízení bytu stačí domácnostem méně než 2 roční příjmy.

Celorepublikový index dostupnosti bydlení (všechny byty, celá ČR, 70 % LTV), který vyjadřuje, jak velkou část příjmu vynaloží průměrná česká domácnost na splátku hypotéky, v říjnu zopakoval výsledek z předchozích dvou měsíců a stagnuje na úrovni 30,3. Aktuální stagnace indexu je výsledkem stabilních cen bytů, jejichž průměr se rovněž tři měsíce drží na úrovni 1,74 mil. Kč a velmi pozvolné dynamiky vývoje průměrných úrokových sazeb hypoték, které meziměsíčně zlevnily z 3,12 % na 3,11 %. Index 85% LTV stagnoval na 30,8 %. Index 100% LTV vzrostl z hodnoty 33,9 % na 34,1 %.

Zatímco na celorepublikové úrovni hlavní index stagnuje, na úrovni krajů se dějí divy. K nejvýraznějšímu výkyvu došlo v předchozím měsíci v hlavním městě, kde index meziměsíčně vzrostl o 1,2 procentního bodu. Aktuální hodnota indexu zde činí 58,6 %. Převedeno do běžné mluvy, tamní domácnost v průměru vynaloží na splátku hypotéky bezmála 60 % svých čistých příjmů. Na druhou stranu v komparaci s rokem 2009, kdy to bylo bezmála 90 % příjmů, se aktuální situace vůbec nedá srovnávat. Ve většině krajů došlo v uplynulém měsíci vlivem nárůstu průměrných nabídkových cen nemovitostí ke zhoršení indexu. Po Praze největší skok zaznamenala Vysočina (+1,1 %) a Jihomoravský kraj (+0,9 %). Naopak meziměsíčního zlepšení se dočkali po dlouhé době obyvatelé Královehradeckého kraje, kteří podle aktuálních statistik v průměru vydají na splátku hypotéky 29,8 % svých čistých příjmů, čímž se dostali pod celorepublikový průměr.

Nejhůře dostupné vlastnické bydlení je v Praze, což je dáno relativně vysokými cenami bytů, a to i v poměru k relativně vysokým průměrným příjmům tamních domácností, jak je udává Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi regiony s dlouhodobě nejlepší dostupností bydlení naopak patří Vysočina (20,8 %), Moravskoslezský kraj (18,7 %) a především Ústecký kraj, kde tamním domácnostem statisticky stačí na splátku hypotéky, jejíž výše se rovná průměrné ceně bytů v tamním regionu, 12,2 % průměrného měsíčního příjmu. Index návratnosti bydlení, který vyjadřuje kolikanásobek čistého ročního příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na pořízení bytu v předem definovaném standardu, v uplynulém měsíci vzrostl o jednu setinu procentního bodu na 4,51 %, čímž se vrátil na hodnotu z předminulého měsíce.

Mezi regiony s nejlepší návratností bydlení dlouhodobě patří Ústecký kraj (1,80), Moravskoslezský kraj a Vysočina. Na opačném konci je potom podobně jako v případě indexu dostupnosti bydlení Jihomoravský kraj, Královehradecký kraj a Praha. Úrokové sazby hypoték vykazují výraznou rozkolísanost. Z nadhledu však stále platí, že úrokové sazby se pohybují blízko úrokových minim a vzhledem k příznivým cenám bytů stávající situace poskytuje optimální podmínky pro financování koupě vlastního bydlení. Hypotéky s 5letou fixací a 70% LTV: Průměrná nabídková úroková sazba hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) v průběhu října klesla z 3,12 % na 3,11 %. V komparaci se stejným obdobím loňského roku je nyní hodnota indexu o 18 setin níže. Loni touto dobou hypotéky do 70 % LTV banky v průměru nabízely za 3,29 %.

Fixace na 5 let, 85% LTV: Průměrná nabídková sazba hypoték do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti v říjnu stagnovala na 3,29 procentech. Fixace na 5 let, 100% LTV: nárůst úrokových sazeb zaznamenaly 100% hypotéky poskytované na plnou zástavní hodnotu. Index GOFI v říjnu meziměsíčně vzrostl o 8 setin procentního bodu na 4,47 %.

Pro komparaci s indexem reálných cen: Hodnota souhrnného ukazatele HYPOINDEX, který na rozdíl od našich indexů měří průměrnou úrokovou sazbu skutečně poskytnutých hypoték, v září klesla o setinu procentního bodu. HYPOINDEX dlouhodobě koreluje s naším indexem nabídkových úrokových sazeb GOFI70 a i tentokrát vývoj HYPOINDEXU potvrdil naši predikci, míra korelace se však rozkýváním trhu snížila. Příčina většího nominálního rozdílu mezi oběma ukazateli pravděpodobně spočívá v tom, že banky nabídkové sazby upravují směrem dolů velmi nerady, ale při jednání s klientem nakonec stejně na snížení sazby přistoupí.

I přes avizovaný nárůst sazeb v některých bankách, očekáváme, že úrokové indexy budou v listopadu spíše stagnovat. V případě nabídkových sazeb index bude oscilovat již třetím měsíc okolo hodnoty 3,1 %, v případě reálných sazeb, které zachycuje HYPOINDEX, bude index oscilovat okolo hodnoty 3,0 %, a to vlivem nejrůznějších individuálních cenových akcí.

V cenách obecně by se pozitivně mohly odrazit příznivé podmínky klesajících sazeb na mezibankovním trhu a svou roli sehraje také pokračující konkurenční boj, i když ten nemusí být již tak silný, jako v předchozích letech, proto nevylučujeme, že by mohlo dojít ještě k mírnému poklesu a tím i případnému zlepšení dostupnosti bydlení.

Malé byty poslední měsíc zlevnily. Velké stále zdražují. Stejně jako v minulých letech i letos patřil říjen k nejklidnějším měsícům českého realitního trhu. Poptávka po vlastní bydlení nebyla tak silná jako v předchozích měsících, nabídkové ceny bytů mírně klesly. Nižší poptávce odpovídá také vývoj jejich cen za poslední měsíc. Malé byty 1+1 zlevnily napříč celou republikou o 1,07 %. Ceny bytů 2+1 stagnovaly (meziměsíční výkyv 0,24 %) a velké byty 3+1 za poslední měsíc vykázaly mírný nárůst svých cen. Za poslední měsíc došlo u této kategorie ke zvýšení o 0,56 %.

Z dlouhodobého pohledu jsou byty 3+1 zatím jedinou kategorií, která od začátku roku vykázala kladnou hodnotu (0,88 %) a to i přesto, že začátek roku nasvědčoval spíše opaku. Ke změně došlo v červnu, kdy začaly byty 3+1 postupně zvedat svoje nabídkové ceny. Jestliže toto tempo vydrží i v konečné fázi roku, tak by mohly být byty 3+1 jedinou kategorií, která vykáže meziroční nárůst. Do vánoc již ovšem neočekáváme výrazné výkyvy cen nemovitostí. Počítáme spíše se stagnací(Ostatek, L. Pich, M. {citováno 8. 11. 2013}. Dostupný z http://byznys.ihned.cz/c1-61187760-v-usteckem-kraji-staci-na-porizeni-bytu-necele-dve-rocni-vyplaty).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»