Provozuje:
Juris Real Estate

Radní mají schvalovat podnik k metru D na výkup pozemků.

Pražští radní mají toto úterý schvalovat společný podnik dopravního podniku (DPP) a Penty na výkup pozemků a rozvoj okolí stanic plánované nové linky metra D.

Radní mají schvalovat podnik k metru D na výkup pozemků.

autor. JURIS REAL

Pražští radní mají toto úterý schvalovat společný podnik dopravního podniku (DPP) a Penty na výkup pozemků a rozvoj okolí stanic plánované nové linky metra D.

Vyplývá to z programu jednání. Podle dříve zveřejněných informací má mít Penta v podniku většinový podíl 51 procent, takže nebude nutné se při výkupu pozemků řídit pravidly, která musí dodržovat veřejné subjekty. K plánu má výhrady Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL, STAN), která svoje koaliční partnery vyzvala, aby souhlas se založením podniku neposkytli před tím, než se vyřeší sporné body. DPP kritiku odmítá. Cílem podniku je co nejrychleji vykoupit pozemky potřebné pro výstavbu, a umožnit tak DPP získat stavební povolení. Podle současné legislativy nemůže za pozemky nabídnout cenu, kterou požadují jejich vlastníci. Společný podnik má zároveň těžit z finančního zhodnocení pozemků přilehlých k novým stanicím, a pokrýt tak část nákladů na výstavbu. Společný podnik nebude stavět tunely, stanice ani vestibuly. Jejich výstavbu bude zajišťovat DPP. Společný podnik by měl podle mluvčího Penty Ivo Mravinace kvůli výstavbě získat 655 pozemků nebo jejich částí. Z toho je 95 ve vlastnictví veřejných institucí a zbytek bude muset vykoupit za tržních podmínek od 162 vlastníků. K dnešku jsou smluvně zajištěny plochy jen od 14 z nich.

Pentu jako strategického partnera pro společný podnik DPP vybral ve dvoukolovém tendru, do kterého se přihlásilo šest developerů. Podnik bude podle Mravinace pod plnou kontrolou DPP díky nadstandardní ochraně akcionářských práv i faktu, že generálního ředitele a předsedu představenstva nominuje DPP. Penta navíc nebude moci provést jakékoliv rozhodnutí bez souhlasu DPP. Trojkoalice zapojení strategického partnera do rozvoje okolí stanic metra sice podporuje, ale ve stávající podobě podle ní nese pro město vážná rizika. Požaduje proto zahájení takzvaného dohodovacího řízení, ke kterému se přistupuje v situaci, kdy se strany nejsou schopny shodnout v radě. Trojkoalice zároveň chce, aby rada schválení podniku odložila do doby, kdy se v řízení vypořádají její připomínky.

Mezi hlavní výhrady Trojkoalice patří to, že DPP radním nepředložil plán financování a výnosů pro hlavní město. Podle mínění trojkoaličních politiků tak nelze garantovat, že podnik nebude pro Prahu ztrátový. Nastavení podniku podle nich navíc není transparentní a schází v něm dostatečná veřejná kontrola.

Trojkoalice kritizuje také to, že rada chce souhlas projednat v době dovolených. Mezi hlavní kritiky plánu patří právnička Hana Marvanová, která za STAN kandiduje na magistrát. Nesouhlas vyjádřila i náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jde o předvolební kampaň, založenou na strašení lidí. Marvanová podle ní není kompetentní se k podniku vyjadřovat, protože ve své advokátní praxi podobné otázky neřešila. "Město samozřejmě bude mít své prostředky dostatečně chráněny a jediným cílem společného podniku je to, aby se na stavbu metra D nečekalo dalších 10, 15 let, ale bychom začali stavět co nejdříve. Nevím, jak více by ten proces mohl být transparentnější, proběhlo nespočet seminářů, workshop pro veřejnost a novináře, prezentace pro všechny zastupitelské kluby a několikrát se o tom záměru vedla diskuse i na radě," uvedla. Dodala, že proces projednání je naprosto standardní. Kvůli větší transparentnosti chce Penta podle Mravinace navrhnout, aby na činnost společného podniku dohlížely respektované osobnosti veřejného života. Místo ve výboru pro audit chce nabídnout i Marvanové. Dopravní podnik kritiku Trojkoalice a Marvanové odmítá. Podle ekonomického ředitele DPP Petra Hlaváče bude podnik zcela transparentní a pro město výhodný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»