Provozuje:
Juris Real Estate

Rada České národní banky nechala úrokové sazby jednomyslně beze změny.

Bankovní rada ČNB jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Rada České národní banky nechala úrokové sazby jednomyslně beze změny.

autor. JURIS REAL, ČTK

Bankovní rada ČNB jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že vzhledem k současné situaci se čistě modelově naléhavost úvah o možném dalším zvyšování sazeb proti listopadu zvýšila. Podle názoru analytiků zůstanou sazby beze změny i v prvním pololetí příštího roku. Většina členů rady podle Rusnoka hodnotí situaci stejně jako v listopadu. "Budeme tedy zvažovat ten moment, kdy nazraje čas hýbat s úrokovými sazbami. Nechtěli bychom konsolidaci ekonomiky ohrozit nějakým předčasným přitažením měnových podmínek," uvedl.

Po listopadovém zasedání Rusnok řekl, že většina bankovní rady se domnívá, že zvyšování úrokových sazeb k normálu bude vyžadovat více času, než předpokládá nová prognóza centrální banky. Ta počítá se stabilitou tržních úrokových sazeb následovanou jejich postupným nárůstem v příštím roce. Na posledním měnovém jednání na počátku listopadu rada jednomyslně nechala úrokové sazby také beze změny. Naposledy rada sazby změnila 7. května, kdy snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 0,25 procenta. Předtím snížila rada úrokové sazby dvakrát v březnu. Cílem bylo zmírnit dopady šíření koronaviru na ekonomiku. Základní úroková sazba na 0,25 procenta byla naposledy od srpna do listopadu 2017. Před pandemií v únoru činila základní sazba 2,25 procenta.

"Stabilita úrokových sazeb ČNB je adekvátní reakcí jak na nedávný vývoj v ekonomice a na finančních trzích, tak v rámci nejistot spojených s pandemií a rozpočtovým vývojem," konstatoval hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Zvýšení úrokových sazeb očekává až v roce 2022. Rusnok rovněž informoval, že podle rady jsou rizika ohledně dalšího odhadovaného vývoje ekonomiky stále velmi výrazná. Patří mezi ně např. uvolněná rozpočtová politika v následujících letech, možné zhoršení druhé vlny pandemie, odchod Velké Británie z EU bez dohody nebo skladba faktorů, které stojí za vývojem inflace v České republice i zahraničí. Zároveň guvernér zopakoval, že výkon ekonomiky nedosáhne předkrizové úrovně ani do konce roku 2022.

V aktuální prognóze ČNB očekává letos pokles ekonomiky o 7,2 procenta a příští rok růst o 1,7 procenta. V roce 2022 by podle ČNB měla ekonomika stoupnout o 4,2 procenta.

Guvernér ČNB se vyjádřil k možnému rozpočtovému provizoriu. Podle něj provizorium v řádu dní až několika měsíců neznamená bezprostřední ohrožení fungování ekonomiky. Není to ale dobrý signál pokud jde o stabilitu a předvídatelnost situace v ČR. Ministerstvo financí oznámilo, že se na provizorium začalo připravovat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»