Provozuje:
Juris Real Estate

Půdní sucho se v současnosti nachází na 35 procentech území.

Půdní sucho je nyní na 35 procentech území, nástupem horkého června se zhoršil stav půdní vláhy, kterou zlepšily květnové srážky. V následujících deseti dnech by se plocha se sníženou vláhou mohla rozšířit až na 80 procent území republiky.

Půdní sucho se v současnosti nachází na 35 procentech území.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Půdní sucho je nyní na 35 procentech území, nástupem horkého června se zhoršil stav půdní vláhy, kterou zlepšily květnové srážky. V následujících deseti dnech by se plocha se sníženou vláhou mohla rozšířit až na 80 procent území republiky.

ČTK to sdělil člen projektu InterSucho Pavel Zahradníček. Květnové srážky pomohly podzemním vodám od jižních Čech po Orlické hory. Stav na severovýchodě republiky a v Jizerských horách je nadprůměrný, celkově je ale stav podzemních vod podprůměrný. "Květen byl srážkově nadprůměrný o 30 procent, ale ne na celém území. V Čechách byly většinou srážky pouze slabě nadprůměrné nebo průměrné, naopak na Moravě bylo srážek dostatek a to nejvíce na Vysočině a východě republiky," uvedl Zahradníček. Koncem dubna byl podle něj rozsah sucha skoro na celém území České republiky, ale květnové srážky snížily plochu se sníženou půdní vláhou na deset procent. Horký červen situaci opět zhoršil. Letošní srážky jsou na tom lépe než v předchozích třech letech. Na velké části je letos podle Zahradníčka víc srážek než dlouhodobý průměr. Nedostatek je na Plzeňsku, Litoměřicku, Rakovnicku, v okolí Prahy, na Znojemsku a na střední Moravě. "Tam zůstává i nejhorší situace v půdním suchu," dodal Zahradníček.

Sucho je v povrchových tocích podle Zahradníčka hlavně v jihozápadních a západních Čechách. Sucha dosahují také toky ve střední Moravě. Květnové srážky pomohly pásu od jižních Čech po Orlické hory, kde je stav nyní normální. Nadprůměrná je situace na severovýchodě republiky a v Jizerských horách. "I přesto na většině území přetrvává mírně až silně podprůměrný stav. Mimořádně nízký stav podzemních vod je nyní na Břeclavsku," sdělil Zahradníček. V následujících dnech lze dál očekávat nadprůměrné teploty vzduchu a srážky hlavně z bouřek. Proto se dá očekávat rozšiřování ploch se sníženou půdní vláhou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»