Provozuje:
Juris Real Estate

Půdní sucho se rozšířilo až na tři čtvrtiny území České republiky.

Půdní sucho se v minulém týdnu kvůli zvýšenému výparu z půdy a z vodních hladin, který způsobily vyšší teploty, rozšířilo na 75 pct území republiky.

Půdní sucho se rozšířilo až na tři čtvrtiny území České republiky.

autor. JURIS REAL (zdroj: ČTK)

Půdní sucho se v minulém týdnu kvůli zvýšenému výparu z půdy a z vodních hladin, který způsobily vyšší teploty, rozšířilo na 75 pct území republiky.

Podzemní vody podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nadále zůstávají ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha.

Vodohospodáři kvůli úbytku vody v tocích začínají regulovat čerpání z řek a potoků. Významnější déšť z lokálních bouřek o víkendu se projevil na stavech vody pouze krátkodobě.

Minulý týden byl o čtyři stupně Celsia teplejší než činí průměry pro dané období, spadla však jen zhruba třetina normálního množství deště, přičemž víc pršelo na Moravě.

Většina srážek spadla během přeháněk a bouřek o víkendu, pouze osmina měřících stanic ale zaznamenala větší úhrn srážek než deset litrů vody na metr čtvereční.

Protože srážky měly pouze lokální charakter, rozšířilo se sucho na 75 procent území státu ze 64 procent v předchozím týdnu. To se projevuje usycháním a chřadnutím vegetace.

Z volně rostoucích dřevin jsou nejvíce podle ČHMÚ postiženy jehličnany, především borovice lesní a smrk ztepilý a místy i modřín opadavý.

Předčasně začínají žloutnout některé volně rostoucí dřeviny, třeba břízy, lísky, kleny, třešně, habry. Ve většině lokalit je pak tak málo trávy, že vůbec nebude možné druhou trávu posekat a usušit, což prohloubí nedostatek sena pro hospodářská zvířata.

Stav podzemní vody se oproti předminulému týdnu příliš nezměnil a zůstal silně podnormální. Hladina v mělkých vrtech a vydatnost pramenů v komparaci s předchozím týdnem v celkovém průměru převážně mírně klesla. Skoro dvě třetiny všech pramenů jsou tak slabé, že dosahují stavu silného či mimořádného sucha. Ani v srpnu nelze očekávat podle hydrologů zlepšení. Stav podzemní vody bude zřejmě dál klesat, vzestoupit může jen lokálně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»