Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v únoru stoupla na 2, 36 procenta.

Průměrná úroková sazba hypoték letos v únoru stoupla na 2,36 procenta z lednových 2,28 procenta. Na stejné úrovni byly sazby naposledy v prosinci roku 2014.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v únoru stoupla na 2, 36 procenta.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték letos v únoru stoupla na 2,36 procenta z lednových 2,28 procenta. Na stejné úrovni byly sazby naposledy v prosinci roku 2014.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Objemy i počty hypoték v únoru meziročně i meziměsíčně klesly.

V únoru bylo sjednáno celkem 7 446 hypotečních úvěrů, což je o 337 smluv méně než měsíc dříve. V meziroční skomparaci je rozdíl vyšší, v únoru 2017 bylo sjednáno 9 413 hypoték. "Únorové zvýšení základních sazeb ČNB promítaly hypoteční banky do hypotečních úvěrů prakticky okamžitě, opět však nikterak drastickým způsobem. Navíc z dnešního pohledu není již ani zřejmé, zda Česká národní banka bude chtít zvyšovat sazby tak rychle, jak napovídaly úvodní signály. Růst sazeb hypotečních úvěrů by tak dále měl být spíše pozvolný a pravděpodobně bude prokládaný i obvyklými akčními nabídkami," konstatoval hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Objemy letos v únoru také zaznamenaly pokles. Byly sjednány hypotéky za 15,96 miliardy korun, tedy o více než půl miliardy korun méně než v lednu. Loni si v únoru lidé prostřednictvím hypoteční úvěru půjčili 18,95 miliardy korun.

"V lednu a únoru průměrná sazba v souhrnu vylétla o 0,17 procentního bodu. Naposledy vykázala výraznější nárůst během dvou po sobě následujících měsíců v srpnu a září 2008, tedy přes skoro deseti lety," řekl ČTK analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Rostoucí sazby hypoték jsou jedním z důvodů, proč zájem o ně ochabuje. Dalšími jsou růst cen nemovitostí a obava Čechů z realitní bubliny. Tuto obavu nerozhání ani ČNB, podle níž jsou ceny nemovitostí v ČR aktuálně nadhodnoceny o zhruba deset procent, dodal.

Zdražení hypoték se bude týkat i lidí, které čeká refinancování úvěrů, připomněl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Vzhledem ke skutečnosti, že lze očekávat další navyšování úrokových sazeb, stále se podle něj vyplatí fixace na tři a více let. Banky se současné situace snaží využít a při refinancování hypoték nabízejí vyšší než průměrné úrokové sazby. Klienti by proto neměli přijímat hned první nabídku, ale měli by se snažit vyjednávat o snížení úrokových sazeb, doporučil.

Až na drobné výkyvy průměrná hypotéka stále roste. Lidé si v únoru půjčovali v průměru 2,143.371 Kč. Měsíční splátka hypotéky na jeden milion Kč na 20 let byla pod 5 000 korun naposledy přesně před rokem, od té doby roste. Letos v únoru byla 5 233 korun měsíčně. Ekonomice se daří, takže tlak na růst sazeb bude pokračovat, odhadl analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Pokles v počtu poskytnutých úvěrů je podle něj dán rostoucími cenami nemovitostí. Ty sice nezdražují tak dramaticky jako v minulých letech, ale přesto se dostávají na hranici, kterou je člověk ochoten za nemovitost zaplatit, podotkl. Důvodem poklesu zájmu o hypotéky je nedostatek nemovitostí na realitním trhu. Počet nabídek se neustále snižuje a řada realitních kanceláří se potýká se stále větším nedostatkem imobilií, doplnil obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli Roman Weiser.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»