Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v prosinci stoupla na 2,19 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték loni v prosinci stoupla na 2,19 procenta z listopadových 2,15 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v prosinci stoupla na 2,19 pct.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték loni v prosinci stoupla na 2,19 procenta z listopadových 2,15 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké hypoteční banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

Loni začala zdvihat sazby také ČNB.

V posledním měsíci loňského roku vzrostly objemy hypoték, zatímco jejich počty klesly. V prosinci bylo sjednáno 9 351 hypotečních úvěrů, o 115 méně než v listopadu.

Objemy v prosinci se vyšplhaly na 20,138 miliardy korun, o měsíc dříve byly nižší o 678 milionů Kč.

"Díky silnému prosinci uzavřely v loňském roce obchodní banky zapojené do Hypoindexu takřka stejné objemy úvěrů jako v roce předchozím. Ve vysokých objemech sjednaných úvěrů se stále více projevují rostoucí ceny rezidenčních realit, když průměrný hypoteční úvěr v prosinci překročil 2,15 milionu korun. Průměr nových úvěrů je navíc výrazně výše, poněvadž statistiky obsahují také refinancované úvěry," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Průměrná sazba hypoték tak byla v prosinci nejvyšší od února 2015, řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Hypotéky přitom podle něj budou dále opatrně zdražovat. Průměrnou sazbu pro konec roku 2018 odhadl na 3,1 procenta. "Na dosažení takřka šestiprocentní úrovně průměrné úrokové sazby hypoték, kterou jsme zaznamenali v předkrizových letech 2007 a 2008, to ani v roce 2018 rozhodně nevypadá," dodal. Z hlediska cen nemovitostí nelze podle generálního ředitele realitní kanceláře Next Reality Roberta Hanzla očekávat, že by stále příznivé úrokové sazby zásadně ovlivnily růst či pokles jejich hodnoty nebo případný zájem klientů nakupovat. Přesto v letošním roce čeká spíše stagnaci cen nemovitostí, které jsou již v řadě regionů na maximu.

Nárůst objemu hypoték při jejich klesajícím počtu přisoudil hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák tomu, že právě u vyšších úvěrů se letos očekává výrazné zpřísnění podmínek pro jejich poskytnutí, lidé tak budou mít problém na ně dosáhnout.

Na úrokové sazbě je vidět, že banky stále zdražují a tento trend se dá očekávat i v celém roce 2018, odhadl.

"Přestože jdou úrokové sazby nahoru a úvěry jsou méně dostupné, poptávka po nemovitostech zatím neslábne a v několika příštích měsících to ani neočekáváme," doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»