Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v květnu zůstala na 2,51 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu zůstala na dubnových 2,51 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v květnu zůstala na 2,51 pct.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu zůstala na dubnových 2,51 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Poprvé od roku 2009 ovšem teď klesl meziměsíčně počet i objem nových úvěrů.

"Hypoindex vykázal stagnaci vůči dubnu ve všech směrech. Úroková sazba zůstala na 2,51 procenta, počet sjednaných úvěrů klesl o 77 na 7819 hypoték a obdobně klesl jejich objem o 114 milionů na 16,757 miliardy Kč," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Jarní akční nabídky v květnu přerušily osm měsíců trvající pozvolný růst průměrné sazby hypotečních úvěrů. "Ačkoliv ne všechny banky zastavily jejich zvyšování, většina buď přišla s jarní zvýhodněnou nabídkou, nebo alespoň v návaznosti na tyto akce konkurence vyčkala s dalším růstem sazeb," dodal.

Příčiny květnového poklesu trhu nejsou podle Rajdla dramatické. Česká národní banka po ukončení tisku peněz prostřednictvím intervencí proti koruně začala zvyšovat základní úrokové sazby. Dražší úvěry společně s extrémním růstem cen nemovitostí vedou k ochlazení zájmu domácností o pořízení vlastního bydlení.

Zavedení přísnějších opatření České národní banky (ČNB) způsobí pokles poptávky, poněvadž na trhu bude méně kupujících, kteří budou splňovat kritéria pro nákup nemovitosti hypotečním úvěrem, upozornil ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín.

"Ve výsledku se teď nejspíše dočkáme zvýšení počtu sjednaných hypoték, protože mnoho kupujících bude chtít uspíšit nákup ještě před říjnovým uvedením nových podmínek v platnost," odhadl.

Podle ředitele divize hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha může pokles ve třetím čtvrtletí pokračovat, načež vlivem rozhodnutí ČNB přijde další pokles. Nebo právě pod hrozbou opatření centrální banky lidé urychlí svá rozhodnutí pořídit si bydlení na hypotéku a budou-li mít co koupit, budou nakupovat a trh tím krátkodobě posílí. Ovšem i na konci tohoto scénáře dojde k následnému ochlazení poptávky ve čtvrtém čtvrtletí, poznamenal.

Doporučení ČNB zpřísnit od října pravidla pro poskytování hypoték zvyšuje zájem klientů zejména o hypotéky s dlouhodobými fixacemi na osm, deset a 15 let.

Ty už aktuálně tvoří více než polovinu z nově poskytnutých hypoték České spořitelny, konstatoval mluvčí banky Filip Hrubý. Připomněl, že ČS nabídne od července hypotéky s fixací na 20 let.

ČNB uvedla, že od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

Tato opatření by podle propočtů České bankovní asociace měla v minulém roce negativní dopad na zhruba pětinu žadatelů o hypoteční úvěr, tedy 22.000 z celkových 110.000 žadatelů.

V objemu by bylo negativně ovlivněno 30 procent žádostí. Pokud by byla stejná pětina použita i u zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen, bylo by odmítnuto dalších 5 000 žadatelů.

"Dohromady jde o 27.000 loňských žadatelů o hypotéku, kteří by byli bankami odmítnuti. Tato čísla neznamenají přímočaré snížení obchodů, protože ve skutečnosti budou existovat hraniční případy, kde banka bude ve spolupráci s klientem hledat řešení uspokojivé pro všechny strany," komentoval analýzu poradce ředitele asociace Vladimír Staňura.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»