Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v červenci stoupla nejvíce od prosince 2018.

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Sazba stoupla popáté v řadě a jde o největší nárůst průměrné sazby od prosince 2018.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v červenci stoupla nejvíce od prosince 2018.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Sazba stoupla popáté v řadě a jde o největší nárůst průměrné sazby od prosince 2018.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Hypoteční banky v červenci sjednaly 10.967 půjček na bydlení za 35,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst objemu o 63 procent.

V porovnání s předchozím měsícem ale počet i objem nově sjednaných hypoték klesl.

Podle Fincentrum Hypoindexu bude letošní rok v objemu poskytnutých půjček na bydlení rekordní. Za sedm měsíců totiž komerční banky sjednaly úvěry za 259 miliard korun.

Hypoteční trh tak letos už překonal dosud rekordní loňský rok, kdy objem poskytnutých hypoték stoupl na 254 miliard korun.

"Objem poskytnutých hypotečních úvěrů by se tak v letošním roce měl poprvé v historii dostat za hranici 300 miliard korun," uvedl hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Podle něj je možné, že průměrná úroková sazba u hypoték ještě poroste.

"Vzhledem ke zpoždění, které obchodní banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéky ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték ještě zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypotečních úvěrů přitvrzuje," uvedl Sýkora.

Na výši průměrné úrokové sazby podle něj má již vliv i růst základní úrokové sazby České národní banky.

"S ohledem na další srpnové zvýšení těchto sazeb se dá očekávat, že sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici tří procent," sdělil Sýkora.

Data za červenec podle ředitele hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha potvrdila náznaky toho, že se trh hypoték celkově začíná ochlazovat.

Důvodem je vedle růstu úrokových sazeb i klesající dostupnost a motivace vzít si hypotéku.

"Vyšší sazba znamená nejen vyšší splátku, ale též ochabnutí zájmu o refinancování. Blížíme se opět do poklidných období, kdy nebude problém sehnat odhadce, nebude se na vyřízení hypotéky dlouho čekat, ale na splátkách si připlatíme," prohlásil.

Podle analytika společnosti Patron Daniela Horňáka je zájem o hypotéky stále vysoký a nic na tom podle něj nezmění ani růst sazeb.

"Výraznější zpomalení lze očekávat s dosažením úrokové sazby přibližující se psychologické hranici tří procent, což očekávám na přelomu nového roku," oznámil.

Z dat dále vyplývá, že průměrná výše hypotéky vzrostla v červenci o zhruba 54.000 korun na 3,2 milionu korun. Za poslední rok tak průměrná výše hypotéka stoupla o zhruba 500.000 korun.

"Rok 2021 bude bezpochyby z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték s odstupem rekordní. Samotné úrokové sazby jsou totiž stále s přihlédnutím k inflaci v negativním teritoriu, a všichni tuší, že porostou, už kvůli přitvrzování ČNB. Ti, kdo si to mohou dovolit, navíc stále považují investice do bytů za dobrou protiinflační pojistku," uzavřel hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»