Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v březnu stoupla na 2,45 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z únorových 2,42 procenta. Sazby vzrostly potřetí v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v březnu stoupla na 2,45 pct.

autor. JURIS REAL, ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu stoupla na 2,45 procenta z únorových 2,42 procenta. Sazby vzrostly potřetí v řadě, předtím bylo 11 měsíců poklesů.

Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Objem hypoték se propadl o čtvrtinu.

Důsledky šíření koronaviru ale ještě na hypoteční trh nedopadly v plné síle a propad trhu bude zřejmě pokračovat i v nadcházejících měsících.

Někteří analytici odhadují, že by se hypoteční trh mohl v dubnu a v květnu propadnout až o polovinu.

Objemy a počty poskytnutých hypoték klesly v březnu na nejnižší úroveň za poslední rok.

"Pokračující propad hypotečního trhu je vidět na počtu i objemu poskytnutých úvěrů. Počet poskytnutých úvěrů hypotečními bankami poklesl na 5503 a je nejnižší od loňských neúspěšných měsíců ledna a února. Objem prodaných hypoték 13,835 miliardy Kč je také nejnižší za poslední rok," konstatoval analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná úroková sazba hypoték kontinuálně roste od ledna, přestože Česká národní banka v březnu dvakrát snížila základní úrokovou sazbu z 2,25 procenta na jedno procento.

Naopak průměrná hypotéka po sedmi měsících zastavila růst a lehce klesla na 2,514.041 Kč. V komparaci s únorem se snížila o 103.409 korun a vrátila se na úroveň listopadu 2019.

Za celé první čtvrtletí objem hypoték klesl na 49,2 miliardy Kč. Pokořit hranici 50 miliard korun v prvním čtvrtletí se podařilo trhu pouze v letech 2017 a 2018.

Proti loňskému roku si obchodní banky polepšily o 12,7 miliardy korun a díky silnému únoru poskytly téměř stejný objem hypoték jako v prvním čtvrtletí 2018.

Přestože se cena peněz na mezibankovním trhu přiblížila historickým minimům z roku 2016 a ČNB dvakrát snížila základní úrokové sazby, velcí hypoteční hráči se změnou úrokových sazeb hypoték zatím nepospíchají.

Na hypotečním trhu panuje nejistota, banky musí počítat s vyšší rizikovou marží (i kvůli moratoriu na splácení úvěrů) a do hry vstupuje i konkurenční boj bank.

Sazby rozhýbaly menší banky. Na konci března snížila sazby pětiletých fixací o půl procentního bodu na 1,94 procenta mBank a Sberbank naopak sazby zvýšila o 0,2 procentního bodu.

Na počátku dubna se ke snížení sazeb odhodlala Equa Bank, a to o 0,6 bodu na 2,29 procenta pro hypotéky s fixací na tři a pět let. Fio banka zlevnila hypotéky s fixací na jeden a tři roky na 1,88 procenta, a to od 17. dubna.

Air Bank od 20. dubna snížila sazby o 0,2 bodu u refinancovaných hypoték.

Dvě reakce ČNB z poslední doby, které obvykle mívají na hypoteční trh vliv, se podle ředitele hypoték Raiffeisenbank Milana Voldřicha tentokrát v krátkodobém horizontu neprojeví. Jak snížení sazeb, tak povolení úvěrových limitů nebude ze strany bank reflektováno. Riziko nesplácení totiž nyní dramaticky roste, dodal.

"Podmínky poskytování a hodnocení příjmů se zpřísňují, více se kontroluje udržitelnost příjmů. Banky promítají vyšší rizikové náklady do finální úrokové sazby, a tak budou různé kampaně spíše ojedinělé," podotkl analytik společnosti Bidli Daniel Horňák.

"V červnu, ale spíš až v červenci, by měla a mohla nejistota kupujících začít pomíjet s tím, jak se budou lidi vracet k "normální" práci a bude fungovat chytrá karanténa. Tam by se měl trh odrazit od dna," odhadl poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»