Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v březnu klesla na rekordních 1,97 procent.

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR se v březnu dále propadla na historické minimum 1,97 pct. V únoru činila 2,02 procenta. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Průměrná sazba hypotečních úvěrů v březnu klesla na rekordních 1,97 procent.

autor. JURIS REAL

Průměrná úroková sazba hypoték v ČR se v březnu dále propadla na historické minimum 1,97 pct. V únoru činila 2,02 procenta. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu.

Ten index sleduje od roku 2003 ohledně průměrné úrokové sazby hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Nízké úrokové sazby v březnu přilákaly do bank 9 375 klientů, což je o 1 593 více než v únoru. Lidé si ve třetím měsíci roku sjednali hypotéky za 17,9 miliardy korun. Počty ani objemy tedy rekordy v březnu nelámaly. "S příchodem jara se hypoteční banky pustily do dalšího kola snižování sazeb a výsledkem je pokles průměrných sazeb Hypoindexu pod dvě procenta. Současné minimum však nevydrží dlouho. Pokud dnes někdo s dostatečnými příjmy s požadavkem na hypotéku do 85 procent hodnoty nemovitosti i na delší fixace nedostane sazbu pod 1,9 procenta, pak je ve špatné bance," uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla pod dvě procenta. Letošní rok může být co do objemu hypoték podle Rajdla opět rekordní. Za první čtvrtletí si lidé už sjednali 23.369 hypotečních úvěrů, zatímco ve stejném období loni to bylo 22.141 smluv. Objemy se letos vyšplhaly na 45,17 miliardy korun, před rokem to bylo 38,49 miliardy Kč. Lidé si stále půjčují hodně peněz. Průměrná hypotéka se v březnu zase přehoupla přes 1,9 milionu Kč. Bezkonkurenčně nejvyšší půjčky byly zaznamenány v lednu, kdy průměrná hypotéka překročila 2,1 milionu korun.

"Čísla ukazují na to, že boom hypoték pokračuje a může i zesílit. Čím dál více klientů navíc nemůže najít vhodnou nemovitost a objem hypoték se nám tak dále posouvá v čase a projeví se v dalších kvartálech. Banky inovují výrazně rychleji než loni a klienti, kteří si srovnají podmínky více produktů, se skutečně dostanou i hluboko pod dvě procenta," komentoval čísla ředitel finančně-poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. "Už několik měsíců za sebou na trhu pozorujeme velký převis poptávky nad nabídkou. Nemovitosti v dobrých lokalitách jsou často vyprodány a nové projekty se staví kvůli přebujelé byrokracii příliš pomalu," doplnil výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín. To logicky žene ceny vzhůru, což podle něj nahrává jak majitelům či investorům, tak hypotečním poradcům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Všechny články a aktuality »»