Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů v březnu stoupla na 4,62 pct.

Průměrná úroková sazba hypoték k 7. březnu činila 4,62 procenta ročně. Za poslední měsíc tak sazba stoupla o 0,1 procentního bodu a od ledna o zhruba 0,5 procentního bodu. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů v březnu stoupla na 4,62 pct.

autor. JURIS REAL, Hypoindex a ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték k 7. březnu činila 4,62 procenta ročně. Za poslední měsíc tak sazba stoupla o 0,1 procentního bodu a od ledna o zhruba 0,5 procentního bodu. Toto zjištění vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

Ten je nově zpracováván podle nové metodiky na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti. "V březnu došlo ke změně v metodice výpočtu Fincentrum Hypoindexu, která až doposud poskytovala pohled zpět, tedy pohled na hypotéky poskytnuté bankami za uplynulý měsíc. S ohledem na často dlouhý proces sjednávání hypotéky to však představovalo informaci o sazbách, které byly platné ve dvou až tříměsíční minulosti a neposkytovaly tak přesný obraz o aktuální situaci na hypotečním trhu," odůvodnili změnu autoři indexu.

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 procent hodnoty nemovitosti nabízí v současné době podle Fincetrum Hypoindexu banky u tříletých fixací, a to v průměru 4,83 procenta.

Jednoleté fixace může klient získat v průměru za 4,75 procenta, pětileté za 4,56 procenta a desetileté za 4,35 procenta.

Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto upozornil, že délka fixace požadované zákazníky se stále zkracuje a v únoru se dostala poprvé po více než roce pod hranici 4,5 roku.

"Průměrná délka fixace tak již čtvrtý měsíc v řadě klesá a níže než nyní se naposledy pohybovala v listopadu 2020. Očekáváme, že pokles délky fixace ještě není u konce a brzy se přiblíží hranici čtyř let, jelikož lidé nyní stále preferují fixace na tři, maximálně pět let," uvedl. Úročení hypoték by mělo podle Fincetra Hypoindexu dále růst. "Předpokládáme, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici šesti procent, a to zejména u kratších fixací kolem jednoho až dvou let. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce sedm až deset let," prohlásil hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Upozornil, že v březnu by tak měsíční splátka referenční hypotéky za 3,5 milionu korun, tříletou fixací sazby a splatností 25 let činila 19.697 Kč.

"V případě prodloužení splácení úvěru z uvažovaných 25 let na 30 let, klesne měsíční zatížení domácnosti o 1 709 Kč, což při dnešních nákladech na bydlení může hrát významnou roli. Pro finančně zajištěné domácnosti může naopak být zajímavější rychlejší splácení. Pokud bychom tedy upravili splatnost také o pět let, ale směrem dolů, dostáváme splátku o 2 676 Kč vyšší," uzavřel Sýkora.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»