Provozuje:
Juris Real Estate

Průměrná cena nových bytů v metropoli loni stoupla skoro o pětinu.

Průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci loňského roku meziročně vzrostla o 18,6 procenta na 101.091 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci 3. čtvrtletí zvýšilo.

Průměrná cena nových bytů v metropoli loni stoupla skoro o pětinu.

autor. JURIS REAL

Průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci loňského roku meziročně vzrostla o 18,6 procenta na 101.091 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci 3. čtvrtletí zvýšilo.

Počet prodaných bytů loni klesl o devět procent na 5 000 a byl nejnižší od roku 2012.

Toto zjištění vyplývá z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které uveřejnily na tiskové konferenci.

"Zájem o bydlení v Praze trvá. Lidé zvyšují své nároky na bydlení, chtějí bydlet v novém nebo koupit byt na investici. Stále častěji ale musí dělat kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Je třeba zvýšit nabídku a rovněž začít hledat cesty k cenově dostupnějším bytům a doplnit segment levnějšího bydlení, který prakticky vymizel," konstatoval generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek. Ceny nového bydlení v Praze podle něj klesat nebudou. Očekává růst v řádu jednotek procent. Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Do té doby se ceny nových bytů v hlavním městě za dva roky zvýšily o dvě procenta. Aktuálně jsou však v porovnání s červnem 2015 vyšší o 82 procent. Nejdražší byty existují tradičně na Praze 1 (198.000 Kč za metr čtvereční) a v Praze 2 (164.000 Kč). Naopak nejdostupnější byty se nacházejí na Praze 4 a Praze 10, kde se cena za metr čtvereční pohybuje mírně pod 89.000 Kč.

Analýza ukázala, že relativně nejdražší jsou byty s dispozicemi 1+Kk, kde klient zaplatí v průměru 120.000 korun za metr čtvereční. Byty s dispozicemi 3+Kk vycházejí na 92.000 korun. Cenový segment do 60.000 korun za metr čtvereční prakticky zmizel z trhu. Naopak 70 procent bytů se prodává za ceny přes 90.000 korun. Za celý loňský rok developeři v Praze prodali 5 000 nových bytů, meziročně o devět procent méně. Byl to nejmenší počet od roku 2012, proti rekordnímu roku 2015 klesl téměř o 30 procent. Nejvyšší podíl prodaných bytů připadal na Prahu 5 (23 procent), Prahu 9 (20 procent) a Prahu 10 (17 procent). Naopak na Prahu 6 připadala jen dvě procenta.

"Již třetí rok po sobě počet prodaných bytů v Praze klesá. Druhou polovinu roku ovlivnila opatření centrální banky a rostoucí úrokové míry z hypoték. Doufáme, že se letos již situace stabilizuje. Praha bude pro zájemce o nemovitosti určitě atraktivní i v budoucnu," doplnil předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Pro letošek očekává pokles počtu prodaných bytů na 4 600 až 4 800. Počet volných bytů v nabídce developerů loni vzrostl téměř o polovinu na 5 400. Podle vlastníka Central Group Dušana Kunovského je nabídka nových bytů stále nedostatečná. "Např. v říjnu loňského roku nebylo v Praze vydáno žádné stavební povolení na byt v bytovém domě. Za loňský rok se bude pražský trh pohybovat přibližně na 2 500 povolených bytech. V Praze by jich však podle našich propočtů mělo být čtyřikrát více," dodal Kunovský. Za prodaný byt se podle statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group považuje byt s vydaným územním rozhodnutím a minimálním rezervačním poplatkem 50.000 korun. Podle údajů konkurenčního Ekospolu, který používá jinou metodiku, klesl loni počet nových prodaných bytů v hlavním městě o 16 procent na 4 530. Průměrná cena vzrostla o 13,5 procenta na 97.233 korun za metr čtvereční.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»