Provozuje:
Juris Real Estate

Provizorium sloužící při rekonstrukci Libeňského mostu bude stát vedle něj.

Provizorní most sloužící jako náhrada při opravě Libeňského mostu v Praze by měl stát proti proudu Vltavy vedle toho stávajícího. Měl by sloužit pro automobily a chodce. Souběžně by mohl vzniknout i most pro tramvaje.

Provizorium sloužící při rekonstrukci Libeňského mostu bude stát vedle něj.

autor. JURIS REAL

Provizorní most sloužící jako náhrada při opravě Libeňského mostu v Praze by měl stát proti proudu Vltavy vedle toho stávajícího. Měl by sloužit pro automobily a chodce. Souběžně by mohl vzniknout i most pro tramvaje.

Žurnalistům to sdělil primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Podle dokumentu, který vypracovala Technická správa komunikací (TSK), bude příprava pro vybudování provizoria trvat 26 měsíců a stavební náklady budou asi 85 milionů Kč. Libeňský most je v havarijním stavu.

"Podařilo se najít smysluplné a cenově přijatelné řešení," řekl Dolínek. Která varianta ale bude nakonec vybrána, bude podle něj záležet na rozhodnutí nového vedení města.

TSK pracovala původně se čtyřmi variantami. V první se uvažovalo o mostu v ose ulic Komunardů a U Náhonu a Thámova na Praze 8. Podle druhé varianty mělo provizorium vést z ulice Jateční v Holešovicích přes řeku do Urxovy v Karlíně a třetí z Jankovcovy k Invalidovně.

Poslední varianta počítá se stavbou provizoria podél Libeňského mostu proti proudu řeky. Tuto variantu vedení města TSK doporučila jako nejvýhodnější.

K vybranému řešení bylo vypracováno ještě několik variant. Jako nejpravděpodobnější se z nich jeví vybudování nízkého silničního provizorního mostu, který by sloužil v obou směrech pro automobily a chodce. Na most by mohly rovněž autobusy.

"Výhodou je zajištění relativně komfortního rychlého propojení břehů," řekl Dolínek. Nevýhodou je malá výška mostu, která by ho při začínající povodni vyřadila z provozu. S tramvajemi tato varianta nepočítá, proto by vedle vnikl ještě jednosměrný tramvajový most.

Vyjma nákladů na samotné vybudování provizoria by Praha musela platit také přípravy projektu za 13 milionů a následně nájem skládacího mostu. Ten je podle TSK odhadnut na 34 milionů. Stavbu provizorního mostu podporuje Praha 7.

"Podpoříme tu nejrychlejší variantu a tu, která bude garantovat veřejnou dopravu a přenese ji s co nejmenším počtem zásahů. Jak se to technicky udělá, je druhotné. Důležité je, aby to lidem přineslo co nejméně problémů," řekla radní Lenka Burgerová (Praha Sobě).

Libeňský most z roku 1928 je ve špatném stavu. Politici se v minulosti přeli, zda jej zbourat, nebo zrekonstruovat. Letos v lednu musel být zhruba na měsíc pro automobily a MHD uzavřen a následně podepřen.

Osud mostu v minulosti řešilo i ministerstvo kultury, památkou ho ale neprohlásilo.

Nově vznikající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) se ve středu na společném jednání shodla, že má být most opraven.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»