Provozuje:
Juris Real Estate

Propad trhu s hypotékami bude pokračovat.

Propad trhu hypotečních úvěrů bude zřejmě pokračovat i v nejbližších měsících. Pravděpodobné zvýšení poptávky po hypotékách po prázdninách budou tlumit vysoké úroky. Ty by se ale v dalších měsících mohly začít postupně mírně snižovat.

Propad trhu s hypotékami bude pokračovat.

autor. JURIS REAL, ČTK

Propad trhu hypotečních úvěrů bude zřejmě pokračovat i v nejbližších měsících. Pravděpodobné zvýšení poptávky po hypotékách po prázdninách budou tlumit vysoké úroky. Ty by se ale v dalších měsících mohly začít postupně mírně snižovat.

Shodli se na tom ekonomové, které oslovila ČTK.

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v červenci vzrostla na 5,4 procenta z červnových pěti procent. Průměrná sazba je tak nejvyšší od poloviny roku 2010.

Hypoteční banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což je proti červnu pokles o více než třetinu. Meziroční propad zrychlil na 73 procent, vyplývá z uveřejněných statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.

"Hypotéky jsou nyní kvůli vysokým tržním úrokovým sazbám drahé. Podepisuje se to na poptávce po hypotečním úvěrování a objemu nově poskytnutých hypoték na celém trhu, který v poslední době zaznamenává v meziročním srovnání téměř dvoutřetinový propad. Můžeme čekat, že podobná situace přetrvá po celý zbytek letošního roku a hypoteční trh ožije v momentě, kdy se tržní úrokové sazby pohnou výrazněji směrem dolů," řekl ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Hypoteční trh se v objemu nových úvěrů dostal pod deset miliard korun, což je podle hypotečního specialisty Daniela Horňáka ze společnosti Patron nejhorší výsledek od roku 2016.

"Meziroční propad o 73 procent značí, že jsme ještě nedosáhli pomyslného dna a v tomto měsíci bude hypoteční sešup pokračovat. Aktuálně klienti s pořízením nové nemovitosti spíše vyčkávají. Jedná se hlavně o klienty, kteří bydlí v nájmu. Klienti, kteří nyní pořizují nemovitosti, často prodávají svou stávající a na rozdíl kupních cen si půjčují. Aktuální nejistá doba ohledně energií a cen stavebních materiálů nutí klienty odsouvat své rekonstrukce a výstavby na další rok s vidinou lepší ci jasnější situace na trhu," doplnil.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je pravděpodobné, že ČNB již letos nebude zvyšovat úrokové sazby. To by se nejpozději od první poloviny příštího roku mělo projevit ve zlevňování hypoték. Pokud tedy nedojde např. k závažnému vyhrocení evropské energetické krize nebo k jinému citelnému vzestupu inflačních tlaků.

"Pokud nedojde k další eskalaci problémů s dodávkami plynu nebo potravinářských komodit, pak by inflace, úrokové sazby ČNB, a tedy i úrokové sazby z nových hypoték, měly být v tuto chvíli blízko svého vrcholu. V dalších měsících je u nabídkových hypotečních sazeb pravděpodobný spíše pokles, byť jen mírný," odhadl analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v červenci klesl o 5,9 miliardy Kč na 9,8 miliardy Kč. Je o nejslabší objem od začátku roku 2016. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil v červenci 2,05 miliardy Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o třetinu na 3266, přitom průměrný počet v první polovině letošního roku byl dvojnásobný, loni pak dosahoval 9 500. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 40 procent, vyplývá z dat ČBA.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»