Provozuje:
Juris Real Estate

Pronajímatelé bytů si situaci s dlužníky často zbytečně komplikují.

I když totiž dlužníci svůj finanční závazek, např. nájem vlastníkovi bytu, alespoň zčásti uhradí, právní martyrium tím často zdaleka nekončí.

Pronajímatelé bytů si situaci s dlužníky často zbytečně komplikují.

autor. JURIS REAL

I když dlužníci svůj finanční závazek, např. nájem vlastníkovi bytu, alespoň zčásti uhradí, právní martyrium tím často zdaleka nekončí.

Na jedné straně dlužníci opomíjejí, že by měli dostat do ruky písemné a formálně správné potvrzení o úhradě dluhu. Na druhou stranu však věřitel může snadno omylem uznat i to, co ještě zaplaceno nebylo.

„Například pokud dlužník nezaplatí věřiteli za služby poskytnuté v lednu a únoru, ale zaplatí za měsíc březen a věřitel mu vystaví kvitanci (potvrzení) na zaplacení dluhu za měsíc březen, pak se má za to, že dlužník zaplatil nejen za služby poskytnuté v březnu, ale také v měsících lednu a únoru,“ upozornil právník Marek Bednář na právnickém portálu epravo.cz. Nový občanský zákoník stanovil podle Bednáře nové vyvratitelné právní domněnky související s vydáním kvitance. Např. pokud je potvrzení o zaplacení dluhu vypsáno výslovně na jistinu (původní dlužnou částku), má se pak už za to, že došlo rovněž k vyrovnání dalšího příslušenství. Tedy úroků, poplatků či nákladů právního zastoupení věřitele. Z tohoto předpokladu je vyňata pouze smluvní pokuta. Dojde-li ke sporu mezi dlužníkem a věřitelem směřujícímu např. k vydání exekučního titulu, musí pak věřitel prokázat, že dlužník další příslušenství jistiny, respektive dříve splatné plnění, nesplnil. „To je velmi náročné, a v některých případech se věřitel ocitne v důkazní nouzi, protože nebude mít důkazy o tom, že plnění neobdržel,“ zdůraznil Bednář. Právníci mají jednoduchý recept – do potvrzení zcela konkrétně napsat, jaký dluh byl uhrazen a jaké dluhy ještě daným dlužníkem zaplaceny nebyly.

Někteří spoluvlastníci činžovních domů se ovšem dostávají do důkazní nouze při vymáhání dlužného nájemného sami. Buď si smlouvy plichtí na koleně, jen aby co nejvíce ušetřili, nebo pronajímají některé byty v domě načerno. Byt vedou na sebe, že ho užívají pro vlastní potřebu, ale pronajmou ho. Důvod je zřejmý, nechce se jim část příjmů z vysokých nájmů danit. Získají tak měsíčně obvykle kolem dvaceti tisíc čistého rovnou do kapsy a nemusejí přiznávat tento příjem před ostatními spoluvlastníky. Má to ale jeden háček – když přestane „černý“ nájemce platit, nemají šanci právní cestou z něho dlužné finanční prostředky vymoci. A i samotné vystěhování takového nájemce je pak velmi komplikované až nemožné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»