Provozuje:
Juris Real Estate

Prohloubí hypoteční úvěry dosavadní úrokové dno?

Hypoteční trh je v nevídané kondici. Poptávka po hypotékách neklesá a banky pokračují ve zdolávání dalších a dalších rekordů.

Prohloubí hypoteční úvěry dosavadní úrokové dno?

autor. JURIS REAL

Hypoteční trh je v nevídané kondici. Poptávka po hypotékách neklesá a banky pokračují ve zdolávání dalších a dalších rekordů.

Po objemových maximech to nyní vypadá na další pokles nabídkových sazeb, čímž by se úrokové indexy mohly posunout pod dosavadní minima.

Tuzemské hypoteční banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz poskytly během letošního září 8600 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,931 miliardy korun.

Oproti předchozímu měsíci došlo jen k nepatrnému nárůstu počtu i objemu sjednaných hypoték, ale oproti stejnému období loňského roku vzrostla celková hodnota sjednaných hypoték o více než 2 miliardy korun.

Září je navíc již 9. měsícem v řadě, kdy se hypotečním bankám podařilo překonat dosavadní měsíční maxima.

Ze statistik portálu hypoindex.cz dále vyplývá, že 63 % představovaly hypotéky na koupi nemovitosti, 18 % tvořily úvěry na výstavbu a zbývajících 19 % připadá na ostatní účely, z nichž gró je refinancování dříve sjednaných úvěrů.

Dalším trendem, který dlouhodobě na trhu pozorujeme, je průběžné navyšování průměrné půjčené částky. Jestliže loni v září si lidé v průměru půjčovali 1,67 mil. Kč, letos tento ukazatel vzrostl o téměř 200 000 Kč a konkrétně v září průměrná částka činila 1 852 485 Kč.

Nárůst průměrné výše úvěru koreluje s rostoucími cenami nemovitostí a otevřenějším přístupem bank, kdy klienti díky nízkým sazbám dosáhnou na vyšší částky úvěru.

Dojde k prohloubení úrokového dna.

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték stagnovala v září na 2,11 %, jak vyplývá z aktuální dat FINCENTRUM HYPOINDEXu. Oproti tomu nabídkové sazby, měřeno naším indexem GOFI 70, začaly v září obracet a další pokles očekáváme i v říjnu, takže vše nasvědčuje tomu, že indexy v tomto měsíci budou atakovat dosavadní historická minima z dubna letošního roku. Tehdy banky nabízely tzv. 70% hypotéky v průměru se sazbou 2,15 %. „Banky se během těchto podzimních týdnů do cenových změn příliš nehrnou, ale příznivý vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu jim otevírá možnost pro další cenové zatraktivnění hypoték s tří a pětiletou fixací. Toho některé banky již využily a pravděpodobně ještě využijí, takže očekávám, že úrokové indexy ve zbývajících měsících letošního roku prolomí dosavadní historická minima“, sděluje Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE nabízející hypotéky všech bank s externí distribucí.

Stavební spořitelny ve 3. čtvrtletí zabodovaly!

Stavební spořitelny se naučily v tvrdé konkurenci levných hypoték žít a po dlouhé době se jim daří navyšovat počty i objemy sjednaných úvěrů.

V září celková rozpůjčovaná částka činila 4,7 miliardy korun, přitom v letech 2012, 2013 a 2014 se spořitelny nedokázaly přehoupnout přes 3,5miliardovou hranici. A podobný pohled nabízí i celoroční statistiky.

Za uplynulá 3 čtvrtletí spořitelny sjednaly úvěry za 35 miliard korun, což je o 3,5 % více než zmíněném roce 2013 a o 17 % více oproti loňsku.

Přitom největší meziroční skok udělaly stavební spořitelny v právě skončeném třetím čtvrtletí, jak je patrné z následujícího grafu.

Dominantní postavení v objemu sjednaných úvěrů si dlouhodobě udržuje Českomoravská stavební spořitelna, která v září sjednala úvěry za 2,3 mld. Kč (y/y +4 %). S velkým odstupem následuje Stavební spořitelna České spořitelny s 0,9 mld. Kč (y/y +79 %) a Raiffeisen stavební spořitelna (0,76 mld. Kč, y/y +56 %). Na zbývajících dvou pozicích figurují Modrá pyramida (0,63 mld. Kč, y/y +148 %) a Wüstenrot stavební spořitelna (0,17 mld. Kč, y/y +182 %), jejichž objemy rostou více než dvojnásobně a daří se jim i ve sjednávání nových smluv.

Do konce roku zbývají poslední 3 měsíce. Za uplynulé tři kvartály hypoteční banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na účely spojené s bydlením bezmála 175 miliard korun, z nichž 80 % představují hypotéky, a 20 % připadá na úvěry ze stavebního spoření.

Oproti loňsku úvěrová produkce vzrostla o čtvrtinu a v porovnání s dosud rekordním rokem 2013 jsou na tom nyní banky o 17 % lépe. Zbývající měsíce roku bývají zpravidla obchodně nadprůměrné, a proto očekáváme, že se postupně naplní náš odhad a objem sjednaných hypoték nastoupá až ke 195 miliardám Kč. A v součtu se stavebními spořitelnami banky letos rozpůjčují na účely bydlení téměř čtvrt bilionu korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»