Provozuje:
Juris Real Estate

Produkce zeleniny v České republice loni vzrostla.

Farmáři se potýkali s nízkými cenami.

Produkce zeleniny v České republice loni vzrostla.

autor. JURIS REAL, ČTK

Farmáři se potýkali s nízkými cenami.

Tuzemská produkce zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2021 podle předběžných údajů meziročně vzrostla o 15.568 tun na 244.459 t.

Farmáři loni zeleninu pěstovali na 12.066 hektarech, zatímco o rok dříve pole pro tržní produkci zeleniny zabírala 11.326 hektarů.

Pěstitelé se ale od loňska potýkají s nízkými cenami, za které zeleninu prodávají do obchodů či k dalšímu zpracování.

ČTK informaci získala ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství, která je zaměřena na zeleninu.

Pěstitelé loňskou sklizeň zeleniny považují za průměrnou. Pole se zeleninou na jaře poškodily nízké teploty a sucho, chladnější léto s častými srážkami zpomalilo vývoj a růst rostlin.

Podzimní sklizeň zeleniny byla přerušena obdobím s vydatnými srážkami.

Trh se zeleninou se navíc od začátku roku 2021 vyznačoval nízkými cenami kořenové zeleniny, cibule a hlávkového zelí z předloňské sklizně.

Ceny ostatních druhů zeleniny, jako jsou kedlubny, květáky, papriky a rajčata, zůstaly nízké i po loňské sklizni.

"Jedním z důvodů je skutečnost, že vlivem příznivého vývoje počasí byla relativně dobrá sklizeň zeleniny i v okolních státech," uvedlo MZe.

Např. průměrná roční cena zemědělských výrobců u jedné tuny kedluben v roce 2021 klesla z předloňských 30.900 korun na 28.694 korun, tuny rajčat z 43.404 korun na 38.840 korun, květáku z 30.900 korun na 28.694 korun a hlávkové kapusty z 13.625 korun na 9070 korun.

Naopak cena tuny česneku vzrostla na 95.995 korun z 88.823 korun v roce 2020 a mrkve bez natě z 7 734 korun na 8 447 korun.

Průměrné ceny zeleniny v obchodech podle MZe loni také klesly. "Výrazný meziroční pokles v rozmezí od 12 do 25 procent vykazují ceny zejména u brokolice, cibule, květáku, salátových okurek a celeru," sdělilo.

Mírné meziroční zvýšení průměrné spotřebitelské ceny bylo loni zaznamenáno pouze u rajčat, česneku a mrkve.

Do supermarketů a hypermarketů míří tři čtvrtiny tuzemské produkce zeleniny.

"Obchodní řetězce jsou hlavní silou udávající výkupní i spotřebitelskou cenu zeleniny a svého výjimečného postavení často zneužívají," napsalo ve zprávě MZe.

Četnost nekalých obchodních praktik se podle pěstitelů zvýšila v posledních dvou letech. Farmáři si stěžují na slevové akce pod nákupní cenou, nátlak na pěstitele kvůli snížení ceny či falšování původu prodávaného zboží.

Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky se stále více rozevírají nůžky mezi cenami zemědělských výrobců a spotřebitelských cenami zeleniny v obchodech.

"Běžně vídáme na pultech obchodů prodejní ceny, které jsou více než dvojnásobné oproti cenám zemědělských výrobců. Na druhou stranu při plánovaných akcích dochází k prodeji pod nákupní cenu," řekl ČTK Hanka. Extrémně nízké ceny vytváří tlak na pěstitele, aby prodávali zeleninu za ceny, které nepokrývají výrobní náklady.

V České republice je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»