Provozuje:
Juris Real Estate

Prodejní ceny bytů v České republice vzrostly meziročně o 11,1 pct.

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech vzrostly v letošním 2. čtvrtletí meziročně o 11,1 procenta na 45.000 Kč za metr čtvereční.

Prodejní ceny bytů v České republice vzrostly meziročně o 11,1 pct.

autor. JURIS REAL

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech vzrostly v letošním 2. čtvrtletí meziročně o 11,1 procenta na 45.000 Kč za metr čtvereční.

Nejdražší byla Praha s průměrnou cenou 60.300 Kč, naopak v nejlevnějším Ústí nad Labem to bylo 11.400 Kč. Vyplývá to z údajů portálu CenovaMapa.org, které na dnešním setkání s novináři zveřejnila poradenská společnost Deloitte.

Portál zpracovává informace o skutečných prodejních cenách přímo z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

V komparaci s prvním čtvrtletím se ceny zvýšily o 6,1 procenta, což je vůbec největší mezičtvrtletní růst od roku 2010. Ceny vzrostly v deseti krajských městech ze čtrnácti. Celkem se za druhé čtvrtletí prodalo zhruba 6 400 bytů za 19,6 miliardy korun.

Téměř dvě třetiny připadaly na Prahu. Údaje za Středočeský kraj jsou vypočítány jako průměr za okresy Benešov, Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, Praha - východ a Praha - západ.

Nejdražší byly byty v developerských projektech, kde v průměru vyšel metr čtvereční na 57.600 korun, naopak nejlevnější v panelových domech s průměrnou cenou 34.000 Kč. V mezičtvrtletním srovnání vzrostly prodejní ceny nejvíce v Plzni (o 14,4 procenta), Karlových Varech (o 10,7 pct) a Pardubicích (o 9,9 pct). Růst v Karlových Varech je ale způsoben nízkými cenami (52 procent průměru) a malým objemem prodejů. Naopak nejvíce ceny klesly v Jihlavě, o 3,5 procenta.

"Zvyšující se ceny nemovitostí v Praze v posledních třech čtvrtletích jsou odrazem několika základních faktorů. Vyšší poptávky po bytech, nízkých úroků hypoték a nyní zejména úbytkem volných nových bytů, neboť v Praze se v posledních třech letech zásadně zbrzdil proces povolování nových bytových projektů", uvedl jednatel portálu CenovaMapa.org Milan Roček.

Ve druhém čtvrtletí se prodalo o téměř tisíc bytů více než v prvním. Z toho téměř polovina připadala na Prahu. "V celé republice se nejvíce prodejů uskutečnilo v panelových domech, téměř 2500 z celkových 6400 prodejů. Výjimku tvoří Praha, kde díky rozvinutému developerskému trhu bylo nejvíce prodejů v developerských projektech. Z celkových téměř 3000 prodaných bytů v Praze se jich v developerských projektech prodalo 1300," doplnil manažer oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»