Provozuje:
Juris Real Estate

Prodávejte nemovitosti jen přes realitní kancelář.

Nejistotu v obchodování způsobuje totiž amatérský způsob transakcí. Nákup nemovitostí v České republice provází napětí, aby nějaká formální okolnost či chyba v kupní smlouvě nezhatila celý prodej.

Prodávejte nemovitosti jen přes realitní kancelář.

autor. JURIS REAL

Nejistotu v obchodování způsobuje totiž amatérský způsob transakcí. Nákup nemovitostí v České republice provází napětí, aby nějaká formální okolnost či chyba v kupní smlouvě nezhatila celý prodej.

Chvíle čekání na obálku s modrým pruhem, v níž jsou úhledně složeny katastrálním úřadem orazítkované kupní smlouvy stvrzující nabytí vlastnických práv, často provází nervozita a pocit nejistoty. Nejistotu však nezpůsobuje nepředvídatelnost správních rozhodnutí katastrálních úřadů, nýbrž často amatérský způsob transakcí s nemovitostmi v České republice. Právní úkon převodu nemovitosti mezi prodávajícím a kupujícím je totiž často v rukou právním vědomím nedotčených realitních makléřů, anebo – což je v praxi ještě horší – probíhá přímo v režii obchodujících stran. „Nezřídka připomínkujeme návrhy kupních smluv, které nejenže nemají právní náležitosti, ale zapomínají i na základní principy prodeje, jako např. že s domem prodáváme také pozemek nacházející se pod domem, a nikoliv pouze zahradu,“ říká advokát Michal Müller, spolupracující se společností Czech Title. Jestliže však kupní či zástavní smlouva není sepsána řádně, může se prodej (převod) nemovitosti stát noční můrou, která mnohdy vyústí v kolaps celé transakce. Neznámé nejsou ani případy, kdy změnu vlastnictví katastr nemovitostí odmítne, a to ve chvíli, kdy prodávajícího již hřejí peníze na účtu.

Své by o tom mohl vyprávět „vlastník“, který užíval zakoupenou nemovitost v dobré víře, že je jejím vlastníkem. Řádně podepsal s prodávajícím kupní smlouvu, podpisy ověřil na obecním úřadě, dům zaplatil a smlouvu si pečlivě uložil do šuplíku. Vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Jednoho dne však na dům zaklepal soudní exekutor, který při provádění exekuce na majetek původního vlastníka zjistil, že smlouva nebyla řádně vložena do katastru nemovitostí a že nemovitost tedy právně náleží stále původnímu vlastníkovi. Nový „vlastník“ má sice pohledávku na vrácení kupní ceny za nedokončený převod, ovšem v situaci, kdy původní vlastník prochází exekucí, nejsou vyhlídky na její vrácení optimistické. Další možností je, že bude muset za původního vlastníka uhradit dluhy u exekutora a zajistit si dodatečný převod nemovitosti na sebe. „Přitom pokud by nabyvatel využil při koupi služeb právníka, ten by dohlédl na řádné dokončení převodu a kupující by dnes skutečně vlastnil dům, který zaplatil,“ připomíná Michal Müller. Dalším častým kamenem úrazu, který provází převody nemovitostí, je podle právníka Michala Müllera způsob převodu peněz při placení kupní ceny mezi kupujícím a prodávajícím. Tento proces obvykle není kontrolován žádnými standardními mechanismy. Je až s podivem, s jakou naivní důvěřivostí smluvní strany mnohdy jednají, a neošetří si kupní cenu např. pomocí úschovy peněžních prostředků u advokáta či notáře.

Na to doplatil při koupi rodinného domu důvěřivec, který se spoléhal na serióznost svého obchodního partnera. Prodávající pro transakci použil vzor kupní smlouvy od přítele, sám smlouvu sepsal, účastníci ji podepsali a na obecním úřadu nechali podpisy ověřit. Ke dni podpisu smlouvy měl kupující k dispozici čerstvý výpis z katastru, který potvrzoval, že na kupované nemovitosti neváznou žádná práva třetích osob ani plomby, takže ještě téhož dne po podpisu smlouvy převedl bez obav kupní cenu prodávajícímu. Ten se ochotně nabídl, že smlouvy na katastr osobně doručí, což také učinil, ovšem ještě před jejich podáním předložil na katastr jinou kupní smlouvu, kterou ke stejnému rodinnému domu uzavřel s jiným důvěřivcem. Kupní cenu tak inkasoval dvakrát, dům však pochopitelně převedl pouze jednou – a na druhého kupujícího se nedostalo. „Advokát by v takovém případě nechal kupujícího kupní cenu uložit do advokátní úschovy a všechna vyhotovení kupní smlouvy by si ponechal ve své správě. Teprve po složení ceny zajistil podání kupní smlouvy na katastr nemovitostí a po vkladu vlastnického práva by v souladu s podmínkami advokátní úschovy peníze vyplatil prodávajícímu,“ zdůrazňuje Michal Müller. Nákupy bydlení znamenají pro většinu z nás ty největší a nejdůležitější investice. Proto bychom neměli litovat finančních prostředků na poplatky za především notářské či advokátní úschovy, aby peněžní transakce proběhly dle dohodnutého scénáře.

„Závažnosti uvážení (rozhodnutí) o koupi nemovitosti a s tím spojených rizik by měla odpovídat pečlivá příprava a standardizovaná eliminace rizik. Inspiraci je možné hledat např. ve Velké Británii, kde účastníci převodu vlastnictví nemovitosti komunikují jen prostřednictvím svých právníků. Role makléře konči v Anglii tam, kde začíná role právního zástupce. V právní praxi to znamená, že za účasti realitního makléře se kupující dohodnou na ceně a na zásadních podmínkách realitního obchodu. Zbytek pak řeší jejich advokáti. Ti rovněž organizují peněžní převody a přebírají právní odpovědnost za to, že prodávající v dohodnutém termínu skončí s penězi na kontě a kupující s klíči k novému domovu v kapse. V ČR je využívání právního zastoupení při standardní obchodní transakci s nemovitostmi čistě dobrovolné. Rizika jsou většinou podceňována a obchody, často dělané takřka na koleně, pak vedou k překvapením. Současný chaos a nejistota v obchodování s nemovitostmi však nejsou chybou prodávajících, kupujících ani RK.

Podle našeho názoru, je to především chyba soudobé české legislativy, neboť realitním makléřem se může stát de facto kdokoliv bez potřebného vzdělání (s využitím Kvapil, K. Prodej nemovitostí ohrožuje právní chaos. deník Právo – příloha Nemovitosti, dne 28. 2. 2012, s. 9.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»