Provozuje:
Juris Real Estate

Problémových úvěrů existuje nejvíce v bankovních dějinách České republiky.

Klienti českých hypotečních bank nezvládají řádně splácet půjčky za více než 160 miliard korun. Největší podíl na tom mají úvěry komerčních bank tuzemským firmám. Čtvrtinu problémových bankovních úvěrů pak tvoří půjčky zahraničním klientům.

Problémových úvěrů existuje nejvíce v bankovních dějinách České republiky.

autor. JURIS REAL

Klienti českých hypotečních bank nezvládají řádně splácet půjčky za více než 160 miliard korun. Největší podíl na tom mají úvěry komerčních bank tuzemským firmám. Čtvrtinu problémových bankovních úvěrů pak tvoří půjčky zahraničním klientům.

Podle ekonomů se na růstu špatných úvěrů podepsala zejména ekonomická krize předchozích let. ČR od roku 2008 zažilo dvojitou recesi a kvalita bankovních půjček reaguje na kondici ekonomiky vždy se zpožděním – zpravidla několika čtvrtletí. I proto Česká národní banka očekává, že i v současné době, kdy ekonomika již třetí čtvrtletí zažívá růst, budou špatné půjčky nadále mírně stoupat. "Podíl nekvalitních úvěrů se začne snižovat až poté, kdy ekonomika poroste rychlejším tempem několik čtvrtletí za sebou," očekává viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Podle něj už existují náznaky zlepšení u půjček domácím firmám a domácnostem. Potvrzují to i údaje největších českých bank, kterými jsou ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. U všech tří se podíl špatných úvěrů za poslední rok snížil. Jenom tyto tři banky už přitom svým klientům napůjčovaly přes 1,4 miliardy korun – jde tedy o více než polovinu všech bankovních úvěrů.

Oslovení analytici se shodují, že pro bankovní systém není současná rekordní výše špatných úvěrů závažnější problém, a soudí, že počet špatných úvěrů bude v blízké době postupně klesat. "Také si myslím, že to bude především z důvodu ekonomického oživení, kterého jsme svědky," myslí si Filip Fyrbach, analytik GE Money Bank. Pozitivní roli podle něj hrají i dlouhodobé velice nízké úroky, které centrální banka drží už téměř dva roky. Ty ale můžou do budoucna opět počet špatných úvěrů navýšit. Pokud by banky při poskytování půjček příliš "povolily otěže", budoucí zvýšení sazeb centrální bankou může některým klientům způsobit potíže s jejich splácením. Růst úroků přitom po ukončení měnových intervencí, které loni oslabily korunu, s jistotou přijde. Zatím se ale podle ekonomů není třeba této hrozby příliš obávat. Dosud rovněž není jasné, jak se projeví sankce vůči Rusku na schopnosti českých firem splácet bankovní půjčky – zejména těch, které jsou na ruský trh orientované. "Zatím nelze spekulovat o vývoji v souvislosti s ukrajinským konfliktem," říká Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace. Nicméně někteří čeští exportéři se už začínají potýkat s tím, že jejich ruští odběratelé jim odmítají platit včas, nebo dokonce vůbec. "Platební morálka ruských firem se výrazně zhoršila," potvrdil šéf Asociace exportérů Jiří Grund. Podle něj ale situace vývozců zatím není natolik špatná, že by měli potíže splácet své půjčky, ale už pociťují občasné problémy s hotovostí. Problémy se splácením úvěrů v posledních měsících velmi ovlivňují také špatné půjčky zahraničním klientům českých bank. Ty tvoří čtvrtinu všech problémových bankovních úvěrů. Česká exportní banka v březnu zhoršila kvalitu půjček několika ruským firmám více než za patnáct miliard korun. Jenom díky této operaci se podíl jejích špatných úvěrů zdvojnásobil na více než čtyřicet procent. "Posláním exportní banky je podporovat vývoz, a je proto logické, že tento podíl je oproti jiným bankám vyšší," říká mluvčí banky Petr Křižan. České exportní bance se navíc nedaří tyto půjčky vymáhat. V prvním čtvrtletí odepsala hned pět miliard korun z celkového balíku špatných úvěrů ve výši 35 miliard. Za druhý kvartál pak zhoršila hodnocení u dalších pěti miliard napůjčovaných peněz. I proto stát usilovně hledá nového člena představenstva, který bude mít v bance na starosti právě správu rizikových pohledávek. "S jeho výběrem finišujeme," potvrdil informaci náměstek ministra financí Martin Pros.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»