Provozuje:
Juris Real Estate

Přinášíme novinky z leg. návrhu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí.

Nový právní předpis již v souladu s novým občanským zákoníkem, který vstoupí v účinnost od příštího roku, používá místo pojmu "nemovitost" výraz "nemovitá věc".

Přinášíme novinky z legislativního návrhu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí.

autor. JURIS REAL

Nový právní předpis již v souladu s novým občanským zákoníkem, který vstoupí v účinnost od příštího roku, používá místo pojmu "nemovitost" výraz "nemovitá věc" (srov. stávající znění ustanovení § 119 odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů: "Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem". Občanský zákoník tak mezi nemovitosti neřadí např. bytové jednotky, i když se byty chovají pouze jako nemovitost a jsou předmětem daně z nemovitosti.).

Pravidla pro placení daně při koupi a prodeji nemovitostí by se tak měla od příštího roku změnit. Změny obsahuje legislativní návrh nového zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který vláda předložila poslancům.

Kdo bude poplatníkem de facto i de iure nové daně? Poplatníkem daně bude nabyvatel práva k nemovité věci, popř. svěřenský fond, což je nový institut, který zavádí nový občanský zákoník. Dosud platí daň z převodu prodejce nemovitosti, pokud ji nezaplatil, byl kupující v pozici ručitele na nezaplacenou daň. Dani bude podléhat úplatné nabytí vlastnického práva hlavně k pozemkům, stavbám, inženýrským sítím nebo bytovým jednotkám na území České republiky. Vztahovat se bude i na spoluvlastnické podíly na těchto nemovitých věcech.

Předmětem daně nebude mj. nabytí vlastnického práva k nemovité věci poskytnuté jako náhrada za vyvlastnění. Od daně bude osvobozen např. první prodej novostavby rodinného domu, bytové jednotky v novostavbě nebo vzniklé stavební úpravou, jestliže se nebude jednat o rozdělení nebo sloučení existujících bytů. Na rozdíl od současné úpravy už nebude podmínkou, aby prodávající byl podnikatelem, který staví a prodává stavby a byty. Osvobozeno bude nabytí družstevního bytu, pokud je nabyvatel nájemcem v tomto bytě.

Základem daně bude nabývací hodnota snížená o uznatelné výdaje. Jedná se o náklady na soudního znalce za jeho posudek určující cenu, pokud je tento posudek zákonem vyžadovanou přílohou daňového přiznání. Nabývací hodnotnou bude buď sjednaná cena, nebo srovnávací daňová hodnota, podle toho, která z nich je vyšší. V některých případech to bude cena zjištěná soudním znalcem, sjednaná cena či zvláštní cena, např. v případě prodeje nemovité věci v dražbě to bude dosažená cena při prodeji.

Srovnávací daňová hodnota představuje tři čtvrtiny zjištěné ceny nebo směrné hodnoty. Postup určení směrné hodnoty určí ministerstvo financí vyhláškou. Podle právní normy bude směrná hodnota vycházet z cen nemovitých věcí v místě a v čase, zohledňovat se bude kromě jiného její druh, poloha, účel, stav nebo vybavení. Sazba daně bude stejně jako nyní čtyři procenta.

Daň nižší než 200 korun se nebude platit. Výnos z daně bude příjmem státního rozpočtu. Nový zákon má nabýt účinnosti k 1. lednu 2014.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»