Provozuje:
Juris Real Estate

Přiblíží se družstevní byty někdy osobnímu vlastnictví?

Pomoci může (nebo má) databáze.

Přiblíží se družstevní byty někdy osobnímu vlastnictví?

autor. JURIS REAL

Pomoci může (nebo má) databáze.

Družstevní byty mají oproti bytům v osobním vlastnictví své výhody i nevýhody. Velkým minusem je horší přístup k financování jeho koupě. To by mohla právě vyřešit Databáze družstevních bytů. Družstevní „vlastnictví“ se od osobního vlastnictví bytu liší v mnoha směrech. Výhodou je, že jsou zpravidla levnější. Nižší cena má ale důležitou příčinu: Jsou rizikovější a mnohem hůře se financuje jejich koupě. Vyšší rizikovost družstevního bytu plyne především ze správy bytů družstvem. Pokud bytové družstvo hospodaří s prostředky neefektivně, vedení družstva není dostatečně kontrolováno a prohospodaří či zpronevěří majetek družstva, mohou družstevníci o své byty přijít. To se ostatně již nejednou stalo.

Horší financování „koupě družstevního bytu“ spočívá ve skutečnosti, že fakticky nedochází ke koupi bytu, ale podílu ve družstvu s právem nájmu bytové jednotky. „Vlastník (majitel) družstevního bytu“ je tak v pozici "nájemníka" (nájemce), ovšem de facto si svůj byt pronajímá sám sobě, protože bytové družstvo zároveň (současně) spoluvlastní. Majitelem (vlastníkem) nemovitosti ale zůstává bytové družstvo jako právnická osoba a to je také zapsáno v katastru nemovitostí. Je-li majitelem a v katastru nemovitostí uvedeno družstvo, není možné uvalit na „kupovaný družstevní byt“ zástavní právo. A kde není zástava nemovitosti, není ani hypotéka. Řešením bývá zastavení jiné nemovitosti, ovšem pokud si domácnost kupuje první byt a jinou nemovitost nevlastní, má problém. Nebo ho může mít příbuzný či známý, který jim svěří do zástavy vlastní byt či rodinný domek.

Druhou možností financování koupě družstevního bytu je využití předhypotečního úvěru. V takovém případě musí být v prvé řadě již splacena tzv. „anuita“, tedy úvěr družstva splácený pravidelnými splátkami spolu s měsíčním nájemným, a musí být rozhodnuto o převodu bytu do osobního vlastnictví. Všechny hypoteční banky vyžadují potvrzení představenstva družstva, že k převodu do osobního vlastnictví dojde nejpozději do 1 roku. Potíž (problém) může nastat, pokud k převodu bytu do osobního vlastnictví ve sjednaném termínu nedojde. Komerční banka pak může podle svých smluvních podmínek postupovat různým způsobem. Nejpříznivější variantou je prodloužení lhůty pro převod o další rok. Může ale také žádat splacení předhypotečního úvěru. A v každém případě může právně postihnout představenstvo družstva, které se jí zavázalo převod uskutečnit.

Novým řešením by mohla být Databáze družstevních bytů (DDB). Vytvořením databáze by se mohly i hypoteční banky lépe zapojit do financování družstevních bytů, neboť by v ní bylo možné i evidovat zástavní právo k družstevnímu podílu. Odhad objemu trhu s družstevními byty je podle „Analýzy současné situace v oblasti podnikání realitních kanceláří a návrhu variant řešení“ přibližně 20 mld. Kč ročně. V loňském roce přitom banky dle Fincentrum Hypoindexu poskytly hypoteční úvěry v objemu necelých 143 mld. Kč. Prostor pro nové bankovní produkty umožňující financování družstevních bytů by tedy byl zajímavý. Zavedení DDB by snížilo také tlak na převody bytů do osobního vlastnictví. Databáze by mohla zvýšit cenu družstevních bytů již jednodušším financováním. V současnosti podle odhadu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsou družstevní byty v průměru o 15 – 20 % levnější, v Praze dokonce o 25 % levnější než byty v osobním vlastnictví. Vytvoření databáze by ale mělo i další dopady pro státní rozpočet. Stát odhadem nyní přichází o 200 až 300 mil. Kč ročně na daňových únicích na dani z příjmů např. při opakovaných prodejích do 5 let od nákupu. Při započítání růstu cen nemovitostí o 20 % by dodatečný příjem státního rozpočtu ze zamezení daňových úniků mohl dosáhnout až 0,5 mld. Kč ročně. Daň z příjmů ovšem není jedinou daní, kterou by mohl stát efektivněji vybírat. Z převodu družstevních bytů se v současnosti neplatí daň z nabytí. Tu by ale díky zavedení DDB mohl stát začít vybírat. Příjem je odhadován na 500 až 600 mil. Kč ročně, přičemž zavedení databáze by mohlo vést ke zvýšení výběru na 0,9 až 1,1 mld. Kč ročně. Stát by mohl též ušetřit na sociálních dávkách. Tendencí posledních let je pro výplatu sociálních dávek hodnotit i hodnotu majetku domácnosti. Databáze by učinila další část majetku domácnosti snadno dohledatelnou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»