Provozuje:
Juris Real Estate

Prezident Zeman jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem.

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Josefa Fialu, který dosud působil na brněnské právnické fakultě. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem.

autor. JURIS REAL

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Josefa Fialu, který dosud působil na brněnské právnické fakultě. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Fiala ve funkci nahradí Vladimíra Kůrku, kterému tento týden vypršel desetiletý mandát. Patnáctičlenný tým ústavních soudců tak zůstane kompletní.

Profesor Fiala je specialistou na občanské právo. Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity vede katedru občanského práva, je členem Legislativní rady vlády a působí také jako rozhodce a člen rozkladových komisí. Byl asistentem několika ústavních soudců, má i advokátské zkušenosti a je vedoucím autorského kolektivu učebnic občanského práva hmotného.

Fiala v týmu ústavních soudců doplní početnou skupinu akademiků, jichž je mezi ústavními soudci téměř polovina. Druhá polovina přišla z justice, případně z advokacie.

Zeman dal Fialovi přednost před několika dalšími kandidáty. Jedním z nich byl Zdeněk Kühn z Nejvyššího správního soudu. Pro Fialu se prezident rozhodl například kvůli jeho erudici v oblasti insolvenčního práva, které pokládá zejména do budoucna za důležitou náplň práce Ústavního soudu, ale také kvůli vyšší akademické hodnosti. Nominaci Fialy v tajné volbě podpořilo 52 ze 71 hlasujících senátorů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»