Provozuje:
Juris Real Estate

Převod pozemků okolo domů by mohl být zase osvobozen od DPH.

Převod pozemků okolo domů by mohl být opět osvobozen od daně z přidané hodnoty (DPH). Navrhli to senátoři KDU-ČSL, STAN, ČSSD a ODS v čele s lidovcem Petrem Šilarem.

Převod pozemků okolo domů by mohl být zase osvobozen od DPH.

autor. JURIS REAL

Převod pozemků okolo domů by mohl být opět osvobozen od daně z přidané hodnoty (DPH). Navrhli to senátoři KDU-ČSL, STAN, ČSSD a ODS v čele s lidovcem Petrem Šilarem.

Chtějí tak zabránit skokovému zvýšení pořizovací ceny domů s přilehlými pozemky. Senát se jejich návrhem začne zabývat koncem května.

Zdanění převodů pozemků, které byly do konce loňského roku osvobozeny od DPH, podle předkladatelů způsobí masové zdražení bydlení. Do konce roku dani podléhal jen převod pozemků pod domem, zatímco nyní smí být od daně osvobozen pozemek, "který netvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí". Senátorská novela to má změnit do původní podoby. Pokud by se formulace nezměnila, zhoršilo by to podle autorů předlohy dostupnost bydlení zejména na venkově a pro sociálně slabší vrstvy, což by bylo v rozporu s programovými cíli vlády o dostupnosti sociálního bydlení. Zároveň se bude zahušťovat zástavba, varují senátoři.

DPH v základní sazbě 21 procent se od letoška musí odvádět z prodeje každého pozemku, na kterém se provedly stavební práce, například úpravy terénu, výkopy nebo přivedení inženýrských sítí, a které tak pozemek umožní změnit na stavební parcelu. Daň platí developeři, promítají ji ovšem do kupní ceny. Ministerstvo financí tak chtělo zabránit obcházení zákona developery, kteří prodávali bez daně budoucí stavební parcely, nebo je účelově dělili na několik menších a pouze jednu z parcel s inženýrskými sítěmi prodali s daní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»