Provozuje:
Juris Real Estate

Předkupní právo se v občanském zákoníku zřejmě zásadně omezí.

Vlastníci bytů zřejmě budou nuceni oznámit ostatním v domě stavební úpravy uvnitř obydlí i jeho krátkodobý pronájem.

Předkupní právo se v občanském zákoníku zřejmě zásadně omezí.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník, ČTK

Vlastníci bytů zřejmě budou nuceni oznámit ostatním v domě stavební úpravy uvnitř obydlí i jeho krátkodobý pronájem.

Předkupní právo k bytům se v občanském zákoníku asi výrazně omezí do podoby, která platila před pěti lety před přijetím soukromého kodexu.

Senátní ústavně-právní výbor to včera dne 16. března 2020 podpořil. Horní komora má o změně rozhodnout ve středu.

Vlastník bytu bude povinen podle sněmovní verze novely oznámit všechny zamýšlené stavební úpravy uvnitř obydlí. Povinnost zahrne i takové úpravy, u kterých stavební zákon nevyžaduje ani ohlášení.

Vlastník navíc bude muset předem oznámit takové podnikání nebo činnosti v bytě, které by mohly dlouhodoběji vést k narušení obvyklého klidu a pořádku v domě.

Kvůli vyúčtování služeb bude také muset hlásit počet lidí, kteří byt užívají např. při krátkodobých pronájmech. Změna souvisí nárůstem pronájmu bytů například prostřednictvím platformy Airbnb.

Sněmovna také zpřísnila využívání předkupního práva. Vláda původně navrhovala, aby se předkupní právo vlastníků dalších bytů nevztahovalo na parkovací stání v bytových domech.

Sněmovna ale schválila úpravu, která prakticky znamená opětovné zrušení předkupního práva spoluvlastníků k převáděným spoluvlastnickým podílům.

Do jeho pozdějšího obnovení v roce 2018 se omezilo jen na případy, kdy spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit.

Právo bude podle novely i v těchto případech znovu omezeno na půl roku od vzniku spoluvlastnictví. Časové omezení nebude platit ve vztahu k zemědělskému závodu.

Vládní předloha stanoví, že při prodeji bytu přecházejí na nabyvatele případné dluhy původního vlastníka bytu, které souvisejí se správou domu nebo užíváním bytu.

Upravuje nucený prodej bytu a umožní uložení smluvní pokuty nájemci bytu, který by si neplnil své povinnosti.

Předloha sjednotí formu přijetí změn stanov společenství vlastníků jednotek. Nebudou se muset uskutečňovat notářským zápisem, jak je tomu v některých případech nyní.

Rozšíří se části zákoníku, které se týkají družstev. Bytová družstva mj. dostanou opět právo rozdělovat za splnění zákonných podmínek až třetinu zisku svým členům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»